Tunelurile de dezinfecție, montate în zecile de școli și recomandate printr-un ordin comun al miniștrilor Sănătății și Educației, sunt contraindicate de Organizația Mondială a Sănătății și chiar de Institutul Național de Sănătate Publică, potrivit unui comunicat dat de instituție.
Citește și: Israelul amână măsurile de relaxare cel puțin o săptămână. Anunțul autorităților
La Suceava, spre exemplu, primăria a dotat 25 de școli cu tot atâtea tuneluri de dezinfecție. În Sectorul 4 a fost anunțată instalarea de tuneluri de dezinfecție la cele 40 de unități de învățământ din sector. De asemenea, mai multe școli din județul Olt au fost de asemenea instalate tuneluri dezinfectante la intrarea în instituții.
Însă, OMS spune că aceastea reprezintă un pericol real pentru sănătatea celor mici. „Utilizarea dezinfectantilor de uz extern este strict limitată pentru suprafețe. Generarea aerosolilor acestor substanțe conduce la iritații la nivelul cailor respiratorii, conjunctivelor și tegumentului, precum și la efecte sistemice.
Nu este permisă ingestia sau utilizarea lor externă, raportul risc beneficiu fiind net în favoarea riscului. Nu există până în prezent nici un studiu disponibil care să ateste eficacitatea pentru populație a metodei de dezinfecție externă cu ajutorul tunelului de dezinfecție.
Nu uita de: Focar de coronavirus într-o catedrală din Iași. În total, șase persoane au fost confirmate pozitiv
Utilizarea atât pentru populația generală, cât și pentru personalul medical a tunelurilor de dezinfecție, ce utilizează substanțe dezinfectante doar de uz extern, reprezintă un risc de sănătate publică fără beneficii dovedite științific,” potrivit forului internațional.
Pulverizarea persoanelor cu dezinfectanți (cum ar fi într-un tunel, poartă sau cameră) nu este recomandată în niciun caz. Această practică poate fi dăunătoare fizic și psihologic și nu reduce capacitatea unei persoane infectate de a răspândi virusul prin picături (salivă sau secreții nazale) sau contact. Efectul toxic al pulverizării de substanțe chimice, cum ar fi clorul, pe persoane, poate duce la iritații la nivelul ochilor și pielii, bronhospasm cauzat de inhalare și efecte potențiale gastro-intestinale, cum ar fi greața și vomă”, potrivit OMS.
Nici Institutul Național de Sănătate Publică, instituție aflată în subordinea Ministerului Sănătății, nu recomandă aceste tunele „Pulverizarea persoanelor cu dezinfectanți nu este recomandată în nici un caz. Această practică poate fi dăunătoare și nu reduce capacitatea unei persoane de a răspândi virusul. Pulverizarea de substanțe chimice precum clorul poate duce la iritații la nivelul ochilor și pielii, bronhospasm cauzat de inhalare și efecte potențiale gastro-intestinale precum greața și vomă”, se arată în comunicatul INSP.
Toate aceste decizii ale autorităților locale se bazează pe Ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației prin care au fost stabilite măsurile obligatorii în școli, pentru perioada de pregătire și de examene. În ordin tunelurile de dezinfecție sunt opționale:
Articolul 15. „Unitățile de învățământ în colaborare cu autoritățile publice locale pot lua și alte măsuri suplimentare pentru prevenirea și combaterea infectării cu SARS-CoV-2 (instalarea de tuneluri de dezinfecție, lavoare suplimentare pentru spălarea mâinilor, măsuri privind siguranța elevilor pe traseul de la unitatea de învățământ la domiciliu și retur etc.)”.
S-ar putea să te intereseze și: Oraș din România, ales unul dintre cele mare sigure orașe din lume în timpul pandemiei de COVID-19. FOTO