Tunelul de sub Marea Neagră, secretul pe care puțini români îl cunosc. Ce spune legenda despre acest loc din țara noastră
O legendă de mult uitată spune că sub Marea Neagră ar exista mai multe tuneluri ce leagă România de țări precum Bulgaria sau Turcia și poate chiar și de celelalte din zonă. Povestea acestor presupuse tuneluri își are rădăcinile în timpul Primului Război Mondial, atunci când au fost descoperite de soldați. Unde se află tunelurile și la ce foloseau ele?
Se pare că românii ce au trăit în urmă cu mulți ani au fost destul de inventivi și au reușit să sape niște tuneluri lungi sub Marea Neagră. Unul dintre presupusele tuneluri ar face legătura cu Bulgaria, iar altu cu Turcia. Se pare că acestea erau folosite de țărani pentru a-și transporta oile în alte țări, însă numai în situații de urgență. Cum ar fi fost descoperite tunelurile?
Tunelurile de sub Marea Neagră
Așa cum spuneam, legenda spune că sub Marea Neagră se află mai multe pasaje secrete, ce ar face legătura cu Bulgaria și Turcia și poate și cu alte țări. Povestea legată de aceste tuneluri ar fi ieșit la suprafață în timpul Primului Război Mondial. Atunci au apărut primele relatări în acest sens, care spuneau că țăranii din regiunea Dobrogea foloseau un tunel misterios pentru a-și transporta oile până în Turcia. Însă, accesul la acest tunel era cunoscut doar de câțiva oameni și era utilizat exclusiv în situații critice.
De asemenea, în anii ’80, atunci când se construia Canalul Dunăre-Marea Neagră, un grup de soldați ar fi descoperit într-un cimitir din Murfatlar o altă intrare către rețeaua de tuneluri secretă de sub Marea Neagră, acest pasaj ar fi legat România de Bulgaria. Mai mult, se spune că intrarea de la Murfatlar a fost utilizată de multe ori de muncitori pentru a traversa granița către Bulgaria.
Se consideră că aceste două tuneluri ar fi pornit din sudul Dobrogei actuale și din Cadrilater. Însă, legenda mai spune și că în timpul războiului aceste guri de acces ar fi fost sigilate pentru a păstra siguranța națională și au fost păzite cu vigilență.
Tunelurile de sub Marea Neagră nu sunt singurele despre care legendele vorbesc. Un astfel de pasaj misterios ar lega Castelul Corvinilor de Cetatea Devei în Hunedoara. Însă, deși există numeroase legende despre acest tunel, niciun localnic nu a reușit să descopere vreuna dintre intrări. Au fost numeroși cei care au încercat, însă până acum nimeni nu a reușit.
De asemenea, sunt multe legende care înconjoară și cetatea Ardud din Transilvania. Aici se vorbește despre un tunel secret subteran care a fost folosit de principele Francisc Rakoczi al II-lea pentru a scăpa de urmăritorii săi austrieci. Se pune că tunelul ar avea trei căi de acces și a fost conceput pentru a surprinde dușmanii.