Tulburarea afectiva de sezon indispune tinerii sub 30 de ani. Vezi aici cele mai eficiente tratamente pentru depresia de iarna
Manifestarile bolii
indispozitie;tristete;stari de somnolenta;lipsa de energie;cresterea poftei de mancare;ingrasare;lipsa de motivatie;tendinta de a amana desfasurarea anumitor activitati.
Ce determina aparitia acestor manifestari? Cand cerul este innorat glanda pineala de la nivelul creierului produce hormonul numit melatonina, care la randul sau provoaca tristete, somnolenta si lipsa de motivatie. Este un proces similar cu cel de hibernare al animalelor. Potrivit specialistilor, manifestarile sunt resimtite din ce in ce mai puternic in luna ianuarie, o data cu trecerea sarbatorilor de Craciun si Anul Nou. Daca le neglijezi poti ajunge insa, sa dezvolti probleme psihice grave.
Primul ajutor acasa
stai cel putin o jumatate de ora in aer liber, dupa-amiaza;bea in fiecare zi cate doua cani de ceai de sunatoare;zilnic, consuma o cana de ceai preparat dintr-un amestec, in parti egale de ginseng, ovaz salbatic si verbina;fa-ti zilnic, o baie calda in care sa pui cateva picaturi de ulei de trandafir, levantica, bergamota si musetel;mergi pe jos, innoata, relaxeaza-ti creierul prin jocuri;
dormi macar sase ore pe noapte.
Ce nu trebuie sa-ti lipseasca din farfurie pestele – cel mai indicat este somonul;sfecla rosie; preparatele pe baza de soia;varza;borccoli;spanacul;dovleacul;usturoiul;nucile;citricele;bananele.