Tudor Chirilă, protest în Piața Victoriei. Cum au reacționat jandarmii, atunci când i-au văzut mesajele

Publicat: 23/12/2020 | 16:36

Cu două zile înainte de Crăciun, Tudor Chirilă a mers în Piața Victoriei pentru a protesta și a afișat mai multe mesaje. Cum au reacționat jandarmii, atunci când l-au văzut pe artist într-o asemenea ipostază!

Tudor Chirilă a mers în Piața Victoriei și a început să protesteze. Mesajele artistului au fost publicate pe contul lui de Instagram, acolo unde toți fanii au putut să le vadă. La un moment dat, potrivit informațiilor obținute în exclusivitate de CANCAN.RO, jandarmii au ajuns la fața locului, însă nu au reacționat cu nimic, iar Tudor Chirilă a protestat în continuare.

Redăm, mai jos, mesajele pe care le-a afișat Tudor Chirilă în Piața Victoriei, cu două zile înainte de Crăciun.

„Cultură nu impostură!

Crăciun jefuit!

Fără Câmpeanu la educație!

Reformism nu traseism!”

Tudor Chirilă, mesaj pentru Klaus Iohannis

Cântărețul a transmis, în luna mai, un mesaj către preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban, cărora le cere ca actorii să fie lăsaţi să-şi exercite meseriile, la fel ca și preoții. Făcând o paralelă între artiști și preoți, Tudor Chirilă a semnalat asemănările dintre felul în care spectacolele și slujbele se desfășoară, ambele implicând o audiență destul de mare.

Astfel, Tudor Chirilă îi întreabă pe președintele Iohannis și pe Orban, care era premier la momentul respectiv, de ce actorii nu pot face același lucru ca și preoții, având în vedere că bisericile au fost redeschise, pe când spectacolele artistice sunt, chiar și acuum, interzise. Tudor Chirilă a posta pe contul personal de YouTube un videoclip în care se dresează direct celor aflați la conducere și le cere ca artiștii să își recupereze dreptul al muncă.„Domnule Klaus Iohannis, preşedinte al României, domnule Ludovic Orban, premier al României, parlamentari, membri ai Guvernului şi membri ai Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Am ales să vă transmit un mesaj video în speranţa că voi primi nişte răspunsuri la întrebările mele, întrebări care vizează breasla din care fac parte. Sunt actor şi muzician. Actor al Teatrului de Comedie din Bucureşti şi actor în diverse proiecte pe care le derulez în regim independent. La fel ca muzica.

După 2 luni, ca orice om normal care vede un început de relaxare pentru anumite profesii, am început să mă gândesc şi eu la posibilitatea de a-mi exercita un drept fundamental: dreptul la muncă, în condiţii de responsabilitate maximă…. Noi, actorii, lucrăm cu publicul.Acum eu înţeleg, domnule Iohannis şi domnule Orban, parlamentari sau miniştri, că v-aţi gândit cu toţii că biserica poate să îşi ţină slujbele în aer liber, în curţile lor, cu respectarea măsurilor de distanţare….Dar oare de ce disperarea preoţilor de a sluji este mai ascultată decât disperarea actorilor de a juca?

Care este oare diferenţa între teatru în aer liber şi o slujbă în aer liber? De ce credeţi dumneavoastră că lucrătorii din teatru nu pot avea grijă de publicul lor într-un spaţiu deschis? De ce noi nu putem să ne facem profesia, aşa cum preoţii o fac pe a lor? De ce, dacă intenţionaţi să deschideţi centre comerciale sub 15000 de mp care au magazine de până la 500 de mp care pot funcţiona, noi nu putem, de exemplu, să jucăm spectacole de unul, două sau trei personaje în faţa unui public de cincizeci de persoane sau chiar 75 cu respectarea distanţei de un metru şi jumătate?

De ce nu elaboraţi împreună cu actorii şi tehnicienii din teatre un set de reguli care să îi poată ajuta să-şi facă meseria?”, a spus Tudor Chirilă, acum câteva luni.