Tu știi ce semnifică acest marcaj în formă de cruce cu brațe egale? Este prezent în multe zone turistice din România

Publicat: 21/06/2023 | 23:41
Ce semnifică acest simbol întâlnit pe drumuri de munte

O plimbare în munți ar putea să te ajute să te deconectezi de la cotidian. De altfel, atunci când ai de gând să pornești într-o drumeție montană, este de preferat să cunoști marcajele care îți vor apărea pe traseu. De exemplu, există un simbol foarte important pe care trebuie să îl știi. Iată mai jos, în articol, ce semnifică acest marcaj în formă de cruce cu brațe egale, regăsit în multe zone turistice din România.

Există o multitudine de marcaje în zonele montane care trebuie respectate. Odată ce pleci într-o drumeție, trebuie să cunoști simbolurile care îți vor apărea în cale și să fii echipat corespunzător pentru această activitate. În primul rând, este vorba despre siguranța proprie. De altfel, trebuie să cunoști și lungimea traseului pe care îl vei parcurge, pentru a calcula momentul plecării și momentul sosirii la destinație. Traseele pot varia, evident, în funcție de dificultate. Mai jos, vei afla ce reprezintă un marcaj în formă de cruce cu brațe egale pe care îl poți regăsi în multe zone turistice din țară.

Vezi și  AMENZI DE PÂNĂ LA 3.000 DE LEI PENTRU CEI CARE NU RESPECTĂ LEGEA! ESTE TOTAL INTERZIS SĂ FACI ASTA ÎN PĂDURE SAU PE TRASEELE TURISTICE

Ce reprezintă simbolul în formă de cruce cu brațe egale, pe un traseu montan?

Există mai multe marcaje pe care le-ai putea întâlni pe drumul tău prin munți. Primele pe listă sunt marcajele turistice care sunt foarte importante. Există 12 marcaje în patru forme (bandă verticală, cruce, triunghi și punct), iar fiecare are o însemnătate. De altfel, se regăsesc în trei culori: roșu, galben și albastru. Mai sunt situații (rare) în care mai poate apărea un marcaj, și anume cel cu punct de cercuri duble. De menționat faptul că fiecare țară poate impune un anumit sistem de marcare turistică.

Unul dintre marcajele importante la care trebuie să fii atent este cel în formă de cruce cu brațe egale, pe fond alb. Acest simbol este întâlnit pentru a marca traseele de legătură între alte trasee. De altfel, mai există marcajul în formă de triunghi echilateral, tot pe un fond alb. Este utilizat pentru traseele secundare. Banda verticală pe fond alb reprezintă un traseu principal (de multe ori face referire la cel de creastă).

Marcajele cu pătrare roșii sau albastre sunt destinate rezervațiilor naturale, iar C-ul care apare într-un pătrat reprezintă zona de traseu pentru bicicliști. De altfel, punctul într-un cerc se utilizează pentru traseele în circuit.

Vezi și CEA MAI SPECTACULOASĂ ȘOSEA DIN ROMÂNIA PE TIMP DE IARNĂ. CE NU AU VOIE SĂ FACĂ ȘOFERII

Sursă foto: colaj Pixabay