Muștarul de Tecuci este un produs care poate fi regăsit atât pe rafturile lanțurilor mari de magazine, cât și în diverse alimentare. Este un produs îndrăgit de români, savurat cu diverse preparate. Însă, nu toată lumea cunoaște povestea din spatele numelui! Cum a luat naștere, de fapt, muștarul de Tecuci? Iată mai jos, în articol, detaliile.
Pe rafturile magazinelor poate fi regăsit un produs românesc, îndrăgit, de altfel, de cei care îl utilizează constant la diverse preparate. Muștarul de Tecuci are o poveste interesantă pe care puțini o cunosc. În primul rând, „nașterea” a avut loc în județul Galați, chiar în Tecuci, în anul 1991! Din fabrica gălățeană ies peste 100 de tone de muștar, în fiecare lună. Iar o parte din sos ajunge și în străinătate!
În anul 1991, fabrica din Tecuci își deschidea porțile. La momentul acela, inginerul agronom Gheorghe Bostan decidea să pună bazele unei fabrici de conserve de legume. La câțiva ani distanță, la începutul lui 2000, apăreau și primele borcane cu muștar. La momentul acela, inginerul agronom reușise să scoată pe piață un sos care a devenit rapid preferatul românilor.
Comenzile au început să crească și muștarul de Tecuci și-a câștigat popularitatea printre români. La mese, cetățenii se înfruptau din această pastă, în combinație cu diferite preparate culinare. Inginerul agronom reușise să descopere cea mai bună rețetă de muștar! Popularitatea, însă, a venit la „pachet” cu o responsabilitate mai mare: muștarul de Tecuci a ajuns să fie importat în diferite țări, precum Franța, Elveția și Italia.
Inginerul agronom Gheorghe Bostan, „părintele” muștarului de Tecuci, mărturisea că în fabrică lucrează 15 angajați. Cu alte cuvinte, s-a păstrat tradiția, fiind vorba despre o afacere de familie: „Avem o fabrică mică, cu 15 angajați. Este o afacere de familie, care datorită tradiției și a gustului autentic și natural, a reușit să fie cunoscut pe plan național, dar și în afara țării. Mai există concurență, diverși producători, care au scris pe etichetă muștar de Tecuci, însă dacă citiți eticheta veți vedea că nu sunt ingrediente naturale și nu sunt produse la Tecuci”.
Există o certitudine, însă. Muștarul de Tecuci este un brand național, aspect expus și de Ionela Stan, economist de 20 de ani în fabrica gălățeană. Mărturisea că unii dintre românii de peste hotare achiziționează sosul de la fabrică și îl oferă spre vânzare, mai departe, în magazine, potrivit Adevarul.ro: „Avem familii de români, de exemplu în Elveția, care și-au deschis magazine și cumpără de la noi muștarul de Tecuci. În Franța am trimis ultima dată 6-7 tiruri cu muștar”.
De asemenea, muștarul de Tecuci este produs cu ingrediente naturale, fără să fie adăugați conservanți sau aditivi. Valabilitatea unui borcan de muștar este de șase luni. Ingredientele sunt achiziționate de la un plafar, iar semințele de muștar sunt românești. Compoziția pe care o are muștarul este cea utilizată și acum 20 de ani: apă, boabe de muștar, sare de la salina din Târgu Ocna, hrean sau curcumă, oțet natural de vin, miere naturală sau zaharină.
Sursă foto: Pixabay