Tu știai asta? Cât pot primi românii pe lună, dacă reciclează PET-urile. Ministrul Mediului a anunțat că sistemul se lansează pe 30 noiembrie
Un nou anunț vine din partea Ministrului Mediului, Mircea Fechet. La data de 30 noiembrie 2023, se va lansa sistemul garanție-returnare a ambalajelor SGR. În acest sens, cetățenii români pot merge să recicleze PET-urile, în schimbul recipientelor primind bani. Este vorba despre 50 de bani per recipient. Iată mai jos, în articol, detaliile.
Sunt vești noi pentru cetățenii români. Mai cu seamă, Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a făcut un anunț referitor la modul în care va funcționa sistemul garanție-returnare a ambalajelor SGR. La momentul actual, oficialul a declarat că nu ar exista niciun motiv pentru care cetățenii să strângă PET-uri în casă, deoarece pentru niciun ambalaj SGR fără garanție nu vor primi cei 50 de bani.
Sistemul Garanție-Returnare va fi valabil din 30 noiembrie
Cetățenii trebuie să ducă recipientele la punctele de colectare. Însă, pentru a intra în posesia celor 50 de bani per PET, trebuie să aibă un semn distinctiv. Într-o conferinţă de presă, ministrul Mircea Fechet a făcut o serie de precizări.
„Astăzi nu există niciun motiv pentru care românii să strângă PET-uri în balcon pentru că niciun ambalaj SGR fără garanţie nu va genera cei 50 de bani. Cu alte cuvinte, la RVM vom duce doar ambalaje pentru care s-a plătit garanţia şi care fac parte din sistemul garanţie – returnare, RVM-ul nefiind setat să preia şi alte tipuri de ambalaje.
Din acest motiv, anunţ că acele PET-uri vechi, doze de aluminiu şi ce ar mai putea fi strâns astăzi sau adunat prin cămara sau prin balcon ar trebui să parcurgă traseul firesc al fracţiei reciclabile şi cetăţenii ar trebui să le ducă la punctele de colectare pentru că ele nu vor avea nicio valoare în ceea ce priveşte cei 50 de bani, respectiv garanţia SGR”, a declarat Mircea Fechet, arată News.ro.
Ministrul Mediului, anunț important pentru români
Pe de altă parte, pentru a beneficia de cei 50 de bani per ambalaj, sistemul garanție-returnare trebuie să fie lansat. În acest sens, sistemul va putea fi disponibil începând cu data de 30 noiembrie. Cetățenii vor putea să recicleze nu doar sticle de apă, ci și pe cele de băuturi răcoritoare, spirtoase, vin și cidru. Pentru identificarea lor va fi utilizat un semn specific. Ministrul Mediului a făcut precizări.
„Volumul stocurilor care există deja în depozitele producătorilor, fie în depozitele distribuitorilor sau chiar în depozitele magazinelor, vor fi comercializate fără sigla SGR pentru că nu există niciun motiv care acele recipiente să fie întoarse în fabrici. Unele dintre ele nici măcar nu au fost produse în România, iar din punct de vedere al protecţiei mediului acesta ar fi un lucru care nu ne-ar ajuta cu nimic.
Vom vinde toate acele stocuri şi pe măsură ce producătorii pun pe piaţă noile produse şi pe măsură ce se epuizează acele stocuri, bineînţeles că vor apărea pe raft ambajalele SGR.
În prima săptămână, spre exemplu, ne aşteptăm să vedem pe rafturi doar acele produse care au termen de valabilitate mai mic de o săptămână şi care nu puteau fi produse decât în acel interval, dar pe măsură ce sistemul garanţie – returnare va funcţiona, aceste stocuri, că discutăm despre apa plată, apă minerală, bere, vin, băuturi răcoritoare vor fi uşor, uşor vândute şi pe rafturile magazinelor vom vedea ambalajele SGR, cele pentru care vom plăti o garanţie de 50 de bani”, a mai transmis ministrul mediului.
De exemplu, într-o lună cu 30 de zile, dacă vor fi reciclate câte 2 sticle în fiecare zi, un român ar putea primi 30 de lei, în total.
Campanie de reciclare în marile orașe din țară
De altfel, luna trecută, zeci de români au făcut coadă la tonomatele puse la Kaufland, pentru a aduce PET-uri. Pentru fiecare sticlă, s-au primit câte 50 de bani. A fost organizată o campanie în marile orașe ale țării, iar românii s-au conformat. Au adus saci plinic cu sticle, pentru a le recicla. De pildă, Târgu Jiu este unul dintre orașele în care cetățenii au stat la rând, pentru a scăpa de recipiente. În parcarea unui magazin Kaufland, a fost pus un automat de reciclare. Odată ce recipientele au fost duse la tonomat, se genera un tichet. Totodată, autoritățile speră că acest comportament se va repeta, mai ales că va intra în vigoare sistemul mai sus amintit. Vezi AICI detaliile.
„În parcarea magazinului Kaufland din Târgu Jiu este un automat de reciclare. Este un loc unde poți duce pet, doze de aluminiu, sticlă și primești un tichet pe care poți să-l folosești la cumpărături în acest magazin. Este pentru prima dată când văd codă la acest automat de reciclare”, a transmis Luis Popa, directorul Direcției de Gestionare a Deșeurilor din Consiliul Județean Gorj.
Sursă foto: colaj Pixabay