Tu stiai ASTA? Cat e nevoie sa dormi ca sa iti functioneze creierul perfect
Chiar daca somnul la birou este tabu, studiile au demonstrat ca si numai cateva minute de odihna cresc functiile cognitive si productivitatea.
Functii cognitive imbunatatite
Ti s-a intamplat vreodata sa te confrunti ore in sir cu o problema si apoi dupa ce ai inchis ochii cateva minute, brusc sa gasesti solutia, iar lucrurile sa devina mai clare? In acele clipe creierul se simte odihnit, stimulat si alert, iar atentia si concentratia ta s-au imbunatatit. Un studiu in US a scos la iveala ca partea dreapta a creierului, care este asociata cu creativitatea, este mai ocupata in timp ce tu dormi in vreme ce partea stanga a creierului este mult mai „tacuta”. Nu este de mirare ca un pui de somn aduce atat de multe beneficii. In timpul zilei o persoana este expusa la o multime de informatii iar odihna scurta protejeaza creierul de suprasolicitare si il ajuta sa absoarba noile informatii, astfel ca invatarea si memoria sunt imbunatatite.
Poate rezolva tulburarile de somn
Daca suferi de insomnie atunci un pui de somn dupa amiaza te va ajuta sa te simti mai odihnit, plin de energie si, in general, corpul tau va functiona mai bine”, potrivit sfatulparintilor.ro
Este relaxant
Nivelul cortizolului, hormonul stresului, scade semnificativ dupa o repriza scurta de somn.
Care este cea mai buna durata a unui pui de somn
Oamenii de stiinta nu au ajuns inca la o concluzie, iar cel mai folositor pui de somn depinde de ce iti doresti sau vrei sa obtii.
L.L