Există o multitudine de monede și bancnote care au fost scoase din circulație, însă care au rămas în cutia cu amintiri a multor români. De data aceasta, în centrul atenției se află celebra monedă de 500 de lei cu Eclipsa Totală de Soare din anul 1999. La o scurtă căutare pe internet, putem sesiza faptul că există o serie de anunțuri prin care românii doresc să le ofere spre vânzare. Iată mai jos, în articol, la ce preț se vinde o astfel de monedă, dar și detalii referitoare la istoria ei!
Internetul abundă în anunțuri de tot felul – de la vânzarea de obiecte vechi, dar funcționale, până la cele cu lucruri care pot reprezenta adevărate piese de muzeu. De data aceasta, avem în prim-plan un anunț prin care se vinde o monedă cu Eclipsa Solară din anul 1999. În continuare, veți descoperi prețul ireal la care se vinde, dar și câteva date legate de moneda retrasă din circulație.
Un utilizator al platformei oferă spre vânzare o monedă de 500 de lei din anul 1999, cu Eclipsa Totală de Soare. Prețul acesteia nu este deloc de neglijat. Persoana care a încărcat anunțul cere pentru o astfel de monedă suma de 320.700 de lei. Mai cu seamă, nu mai puțin de 65.000 de euro!
„Monedă Eclipsa Totală din 1999. Preț 65.000 €. Monedă de colecție”, se arată în anunțul postat pe platforma OLX.
Moneda de 500 de lei intrase în circulație în august 1999. Tirajul a fost de 4.000.000 de piese, la momentul acela. Moneda are un diametru de 25 de milimetri, o grosime de 3.20 de milimetri și o greutate 3,7 grame. Tipul muchiei este netedă cu inscripție și a fost realizată din aluminiu-magneziu.
Pe avers se regăsesc următoarele detalii: Stema României (care se intersectează cu imaginea unui disc solar), un cartuș din 7 linii paralele, inscripția „ROMANIA”, litera „O” este făcută sub forma unui spot luminos cu raze. În interiorul discului solar se află valoarea nominală a monedei, și anume „500 LEI”. Apare și anum emisiunii – „1999”.
Pe revers se regăsesc următoarele detalii: două figuri geometrice elipsoidale; în interiorul graficii stilizate se regăsește „una dintre fazele minime de vizibilitate a discului solar din timpul eclipsei, cu puţin timp înainte ca Luna să acopere complet Soarele”. Apare inscripționată data de 11 august 1999 – „E ’99”, dar și inscripția „ECLIPSA TOTALA DE SOARE”. Este gravată și data când s-a produs Eclipsa Totală de Soare – „11 AUGUST 1999”.
Sursă foto: OLX