Tsunami în România?! Singurele condiții în care se poate forma, conform specialiștilor
Puțini știu că și în România există risc de tsunami. Iată în ce condiții se poate forma, de fapt. Specialiștii au făcut precizări importante în acest sens! Institutul Național de Cercetare-Dezolvatare pentru Fizica Pământului a atras atenția asupra acestui dezastru natural cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare asupra Fenomenului Tsunamiului.
Potrivit documentelor istorice, au existat 22 de evenimente de acest fel la noi în țară, iar majoritatea dintre ele au fost provocate de cutremure cu magnitudini care au înregistrat mai mult de 6 grade, asta conform unei postări făcute de Institutul Național de Cercetare-Dezolvatare pentru Fizica Pământului.
Ieri, 5 noiembrie, a fost Ziua Internațională de Conștientizare asupra Fenomenului Tsunamiului, iar cu această ocazie a venit momentul pentru a aduce în atenție ce impact devastator pot avea fenomenele naturale. Foarte mulți oameni au murit de-a lungul anilor din cauza tsunami-urilor. Bilanțul la nivel global este tragic în ultimul secol: 260.000 de persoane în 58 de evenimente.
Conform informațiilor oferite de specialiști, cea mai afectată în acest sens a fost Asia. Este important de precizat faptul că aceste fenomene naturale sunt generate, de cele mai multe ori, de alunecări de teren, erupții vulcanice și cutremure subacvatice.
Situația nu este una bună nici atunci când vine vorba despre Europa. Mișcarea seismică din Marea Egee a provocat un mini-tsnunami pe data de 30 0ctombrie 2020, iar portul Samos și orașul Izmir au fost inundate.
Citește și: Meteorologii ANM anunță 13 zile de zăpezi! Zonele în care ninge la finalul lui noiembrie
Există risc de tsunami în România?
Puțini știu că în Marea Neagră a fost implementat primul sistem de avertizare timpurie în caz de tsunami încă din anul 2013. Această decizie a fost luată în cadrul unei colaborări între Institutul de Oceanologie și Institutul Geologic al Academiei Bulgare de Științe, Institutul Național de Geologie și Geoecologie Marină (GeoEcoMar).
În ciuda faptului că în România nu au existat recent tsunami-uri devastatoare, acest lucru nu înseamnă că nu există riscuri în acest sens. Motivul? Activitățile seismice din Marea Neagră. Potrivit INFP, un seism de 72, MW din zona Shabla, pe data de 31 martie 1901, a generat un tsunami major, iar valurile au înregistrat atunci aproximativ 4 metri înălțime. La acel moment, coasta de sud a Mangaliei, dar și satele din apropierea stațiunii au fost fost distruse.
Citește și: Prognoza Accuweather pentru Crăciun și Revelion. În ce orașe ninge de Sărbători în România
This browser does not support the video element.