Trupul neînsufleţit al fostului monarh este depus la Palatul Regal din Bucureşti! România îşi plânge Regele! Imagini LIVE de la funeralii
Astăzi România a intrat în prima dintre cele trei zile de doliu naţional. Drapelul a fost arborat în bernă de către toate instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale. De asemenea, a fost arborat şi la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituţiilor de învăţământ şi de cultură, misiunilor diplomatice ale României, la punctele pentru trecerea frontierei, în aeroporturi, porturi, gări şi autogări, precum şi ca pavilion pe navele de orice fel şi pe ambarcaţiunile ce navighează sub pavilion românesc.
Regele Mihai va fi înmormântat sâmbătă, la Curtea de Argeş. Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a ajuns miercuri seară la Palatul Regal din Bucureşti, după ce fusese depus la Castelul Peleş din Sinaia. Sâmbătă, sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Mihai I va fi transportat la Curtea de Argeş, pentru înmormântare.
Regele Mihai a fost monarhul României în două rânduri, între 1927-1930 şi 1940-1947. Prima dată, Mihai I a devenit Rege la vârste de 6 ani neîmpliniţi, pe 20 iulie 1927. A fost monarh până la 8 iunie 1930, când tatăl lui, Carol al II-lea, a preluat tronul. A doua oară, Mihai I a devenit Rege la 19 ani neîmpliniţi. La data de 23 august 1944, Regele Mihai lua decizia crucială ca România să întoarcă armele împotriva Germaniei Naziste.
Programul funeraliilor Regelui Mihai I al României
Miercuri, 13 decembrie 2017, la ora 14.00, corpul neînsufleţit al Regelui a fost aşezat în Holul de Onoare al Castelului Peleş. Custodele Coroanei şi Familia Regală au fost prezenţi la Sinaia.
Joi, 14 decembrie şi vineri, 15 decembrie cei care doresc să depună flori şi să se închine la catafalcul Regelui vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal joi, între orele 8.00 şi 22.00 şi vineri, între orele 8.00 şi 22.00.
Sâmbătă, 16 decembrie 2017, la ora 10.25, un scurt serviciu religios va fi oficiat în Sala Tronului de la Palatul Regal. Presa nu va avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei.
La ora 11.00, sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurtă ceremonie religioasă şi militară. Accesul publicului în Piaţa Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanţi. Accesul presei este liber.
La ora 11.10, sicriul va fi urcat pe un afet de tun. Se va forma un cortegiu funerar, la care vor lua parte Familia Regală, militari români, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operaţional.
De la ora 11.30 la ora 12.45, Cortegiul funerar va merge pe jos, pe traseul Piaţa Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenţei – Piaţa Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei.
De la ora 12.50 la ora 14.00, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de înmormântare. Publicul şi presa nu vor avea acces în catedrală.
La ora 14.00, cortegiul funebru se va deplasa la Gara Regală Băneasa, pe ruta Piaţa Unirii, Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, Arcul de Triumf, Şos. Kiseleff, Şos. Bucureşti-Ploieşti.
La ora 14.40, sicriul cu corpul neînsufleţit al Majestăţii Sale Defuncte va fi transportat cu Trenul Regal, de la Bucureşti la Curtea de Argeş. Vor călători în Trenul Regal Custodele Coroanei şi membrii Familiei Regale a României. Prezenţa presei şi a publicului va fi permisă la Gara Regală Băneasa.
Trenul Regal va circula cu viteză redusă în următoarele localităţi: Chitila (ora 14.51) – Titu (ora 15.41) – Piteşti (ora 16.46). Toţi cei care vor dori să aducă un ultim omagiu Regelui Mihai I sunt aşteptaţi în gara oraşului lor.
Sâmbătă, 16 decembrie 2017, Trenul Regal va ajunge la Gara din Curtea de Argeş, la ora 17.30. Cortegiul funerar se va deplasa de la gară la Catedrala Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş. Prezenţa presei şi a publicului va fi permisă la Gara din Curtea de Argeş.
La ora 17.50, va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Catedrala Mânăstirii Curtea de Argeş. La ora 18.20, sicriul va fi purtat într-o procesiune pe jos către Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală.
La ora 18.40 va avea loc ceremonia religioasă a îngropării în Noua Catedrală Arhiespiscopală şi Regală.
Prezenţa presei nu va fi permisă în cele două incinte, nici înainte, nici pe parcursul celor două ceremonii funerare. Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în primele 7 zile după înmormântare.