Trucuri care-ti garanteaza frumusetea pe termen lung

De: Cancan
Publicat: 17/04/2011 | 00:00

Tenul trebui ingrijit inca din copilarie

Putini stiu ca pielea are nevoie de atentie si ingrijire inca din perioada copilariei, astfel incat, odata ajunsa la varsta adulta, o femeie sa nu faca riduri prematur. Chiar si la varste fragede, fetitele trebuie protejate vara cu creme care sa contina filtru de protectie solara (chiar daca este innorat). In plus, trebuie sa poarte palariute si ochelari de soare protectori impotriva radiatiilor UVA si UVB, iar expunerea la plaja sa se faca pana in ora 11.00, respectiv dupa ora 17.00.

„Inamici”

– Baile fierbinti. Aburii pot sa usuce pielea si sa duca la aparitia cuperozei (vase mici foarte dilatate). – Fluctuatiile mari de temperatura cald-rece. In acest caz, pielea nu se oxigeneaza suficient. – Consumul excesiv de alcool. Produce o vasodilatatie puternica la nivelul fetei, ducand la aparitia vaselor de sange sparte. In plus, afecteaza ficatul, care nu mai poate metaboliza tot ce este in organism nociv (toxinele) si, automat, pielea se inchide la culoare, se ingalbeneste si isi pierde fermitatea.- Fumatul. Produce o „asfixiere” a pielii. – Expunerea frecventa la solar. Imbatraneste pielea, fenomen denumit „fotoimbatranire”. – Condimentele. Duc la aparitia secretiei seboreice in exces. – Carnea tocata. Ca si alcoolul, afecteaza ficatul, dar si bila, si, implicit, pielea. – Carnea grasa. Creste secretia seboreica si poate produce acnee. – Oboseala excesiva si lucrul la calculator fara ecran de protectie. Imbatranesc fata. – Expunerea exagerata la soare. Imbatraneste pielea.

„Prieteni”

– Fructele si legumele bogate in betacaroten (morcovi) si vitamina C (citrice, catina, spanac, broccoli, ardei gras, nuci, migdale)- Vitamina E, care previne deteriorarea celulelor sub actiunea radicalilor liberi si protejeaza de razele UV (spanac, stevie, varza, migdale)- Acizii grasi esentiali, ca Omega 3 si Omega 6 (ii asimilezi din peste, icre si fructe de mare) – Alimente bogate in zinc (germeni de grau, soia, linte, ficat de vita, paine integrala etc.) si seleniu (rosii, ton, scoici, macrou, fasole alba uscata, branzeturi, fructe de mare) – Vitaminele din complexul B, ca biotina, care refac pielea (exista sub forma de supliment nutritiv) – Vitamina A (o gasesti in special in morcovi) – Cremele hidratante (se aleg in functie de varsta si tip de ten) – Tratamentele dermato-cosmetice (se fac o data pe luna, pentru hranirea pielii) – Mastile pe baza de lapte cu miere, preparate acasa (benefice cand tenul este deshidratat) – Demachierea obligatorie dimineata si seara, indiferent daca te fardezi sau nu (elimina de pe fata atat celulele moarte, cat si praful si urmele de transpiratie) – Uleiul de migdale (ajuta contra ridurilor, dar si a vergeturilor); se maseaza usor zona ochilor, a buzelor si santul nazo-labial – Fondul de ten si fardurile hidratante (nu usuca pielea) – Ochelarii de soare (protejeaza impotriva razelor ultraviolete UVA si UVB, care imbatranesc pielea) – Somnul (se recomanda minimum 7-8 ore pe noapte)