Trucul prin care îți dai seama dacă vinul este natural. Ce trebuie să faci, pas cu pas

Publicat: 23/01/2023 | 14:43
Cum diferențiezi vinul natural de cel contrafăcut. Sursă foto: Pexels

Vinul este una dintre cele mai populare băuturi din întreaga lume. Cunoscătorii știu că cel mai bun este cel natural și îl recunosc cu ușurință, dar mulți nu pot să-l diferențieze de cel contrafăcut. Un truc simplu, care poate fi făcut acasă, oferă răspunsul. 

Potrivit experților, vinul natural are următoarele caracteristici:

-este făcut din struguri naturali, nestropiți, cultivați de producători independenți, la scară mică;

-strugurii sunt culeși manual, din podgorii durabile, organice sau chiar biodinamice;

-vinul este fermentat fără drojdie adăugată sau aditivi;

-nu conține sulfați sau are foarte puțini în compoziția sa.

Vinul natural are, de regulă, un preț mai mare decât cel contrafăcut, pentru că necesită mai mulți bani în procesul de producție, dar unii comercianți folosesc tactici lipsite de etică și prezintă această „replică” sub forma unui original. Pentru a nu lua această „țeapă”, puteți face un truc simplu, chiar acasă.

(CITEȘTE ȘI: Vinul fiert, o tradiție în preajma sărbătorilor de iarnă. Cum a luat naștere acest obicei și ce beneficii are această băutură asupra sănătății)

Cum testezi dacă vinul este natural sau contrafăcut?

Pentru a vedea dacă vinul este contrafăcut, ai nevoie de 50 de ml de vin din sticla pe care vrei să o verifici și de o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu. Turnați conținutul linguriței într-un pahar, alături de vin. Dacă din reacția chimică, vinul devine verde-albăstrui, cu siguranță, este natural.

Trucul prin care diferențiezi vinul natural de cel contrafăcut. Sursă foto: Pexels

Pe de altă parte, dacă în urma amestecului veți observa că vinul își păstrează culoarea, dar își deschide nuanța, este, cu siguranță, un produs contrafăcut. Este de preferat să evitați băuturile de acest tip deoarece vă pot provoca: stări de vomă, vărsături, pierderea coordonării, palpitații, leșin sau o mulțime de alte reacții alergice.

(CITEȘTE ȘI: Un preot din Constanța a rămas fără permis după ce a fost prins beat la volan. A dat vina pe vinul de la Împărtășanie)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult