Lavanda este cunoscută din cele mai vechi timpuri pentru efectele benefice asupra sănătăţii. De asemenea, levănțica este un odorizant natural puternic ce ține insectele la distanță.
Cu mii de ani în urmă, grecii şi romanii făceau baie în apa cu lavandă pentru că o considerau o plantă sacră cu multe beneficii pentru sănătate.
Regina Cleopatra o folosea frecvent considerând-o unul dintre cele mai scumpe parfumuri. În acelaşi timp, Regina Elisabeta I a Angliei bea zilnic ceai de lavandă pentru a ameliora durerile de cap. Pe de altă parte, regina Victoria a Angliei avea în fiecare cameră şi printre haine rămurele de lavandă proaspătă care să păstreze mirosul plăcut.
CITEŞTE ŞI: CEL MAI TARE TRUC DIN DORMITOR! CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ PUI O LĂMÂIE PE NOPTIERĂ, CÂND DORMI
Prezenţa lavandei uscate în casă are cel puţin două beneficii, înlătură mirosul neplăcut, dar şi insectele. Moliile şi ţânţarii nu apreciază deloc parfumul de lavandă, iar planta se transformă astfel într-un repelent natural, netoxic. De altfel, plantarea câtorva arbuşti de lavandă în curte vă pot salva de prezenţa nedorită a ţânţarilor.
În cazul în care va doriţi un efect cât mai puternic al parfumului de lavandă, puteţi să puneţi câteva flori într-un vas ceramic peste care să adăugaţi puţin ulei de floarea soarelui sau chiar apă. Vasul ceramic se atârnă deasupra unei candele, astfel încât flacăra să încălzească baza recipientului. Vaporii eliminaţi vor parfuma încăperea în doar câteva minute, iar mirosul va persista pentru câteva ore.
De asemenea, pentru a păstra mirosul plăcut în dulapul cu haine, florile pot fi tăiate şi depozitate în mici săculeţi de preferat din ţesătură rară astfel încât parfumul să poată fi eliminat cât mai bine. Mai mult, puţini sunt cei care ştiu faptul că nu doar florile lavandei sunt parfumate, ci şi frunzele. Aşadar, în săculeţi puteţi presăra şi câteva frunze uscate.
Sursă foto: Arhivă Cancan