Trucul genial care te ajută să congelezi cartofii, fără să li se strice textura

Publicat: 08/10/2024 | 11:46
Truc pentru a congela cartofii. Sursă foto: Pixabay

Cartofii sunt un aliment de bază în gătit, care se păstrează destul de bine pe rafturi pentru o perioadă mai lungă. La temperatura camerei, aceștia pot rezista câteva săptămâni, iar dacă îi depozitezi într-un loc răcoros și întunecat, cum ar fi o pivniță, pot dura și mai mult. Totuși, dacă intenționezi să-i păstrezi pentru o perioadă mai îndelungată, poate te întrebi: se pot congela cartofii?

Cartofii, un aliment nelipsit din bucătăria gospodinelor, ne ridică niște semne de întrebare. Putem congela sau nu cartofii, pentru o rezistență de lungă durată a acestora? Citește acest articol pentru a afla răspunsul, dar și ce trebuie să faci.

Se pot congela cartofii?

Răspunsul scurt este da, cartofii pot fi congelați pentru o păstrare mai îndelungată. Cu toate acestea, există o condiție importantă: trebuie să pregătești cartofii înainte de a-i pune la congelator. Cartofii cruzi, când sunt expuși la temperaturi scăzute, își transformă amidonul în zaharuri, ceea ce le conferă un gust dulce și o textură mai granulată – aspecte nedorite în piure sau cartofi prăjiți.

În plus, cartofii au un conținut ridicat de apă, iar procesul de congelare și decongelare poate afecta textura, ceea ce poate influența rezultatul final al preparatului. De asemenea, refrigerarea sau congelarea cartofilor cruzi înainte de prăjire poate genera acrilamidă, o substanță asociată cu un risc crescut de cancer în studiile pe animale, conform Institutelor Naționale de Sănătate, deși studiile pe oameni nu sunt concludente.

Ce trebuie să faci

Dacă ai depozitat cartofii la frigider sau congelator și au devenit dulci și granulați, încearcă să-i înmoi în apă timp de 30 de minute pentru a elimina o parte din zahăr.

Din fericire, există o soluție simplă pentru aceste probleme: gătește parțial sau complet cartofii înainte de congelare. Bonus: acest lucru îți va permite să-i folosești mai rapid ulterior.

Cum să congelezi cartofii

Deși ar putea părea complicat să pregătești cartofii pentru congelare, trebuie doar să-i cureți și să-i opărești (blanșezi) puțin. Dacă ai deja cartofi gătiți, precum piure sau cartofi copți, poți să-i congelezi direct.

Decide cum vei folosi cartofii după congelare (pentru prăjit, tăiați cuburi, piure) și curăță, feliază sau taie în funcție de planurile tale.

Gătește cartofii

Poți urma o rețetă completă și apoi congela produsul final sau poți doar să-i opărești, adică să-i fierbi până devin fragezi. Timpul necesar variază între câteva minute și până la 10 minute, în funcție de dimensiunea bucăților de cartof.

CITEȘTE ȘI: Cum să menții bananele cât mai proaspete. Trucul pe care nu mulți îl cunosc

Oprește gătirea

După ce cartofii devin fragezi, pune-i într-un bol cu apă rece pentru a opri procesul de gătire și a evita să se înmoaie prea tare. Scurge-i bine și tamponează-i cu un prosop pentru a elimina excesul de apă – acesta poate provoca arsuri de congelare.

Dacă folosești cartofii pentru prăjit sau alte rețete unde vrei să fie separați, aranjează-i într-un singur strat pe o tavă și congelează-i pentru câteva ore.

Ambalare pentru congelare

Pune cartofii gătiți într-o pungă sau un recipient rezistent la congelare, eliminând cât mai mult aer posibil pentru a preveni arsurile de congelare.

Depozitează cartofii în congelator pentru o perioadă lungă de timp. Este util să notezi data congelării pentru a ține evidența.

Dezghețare

Pentru cartofii prăjiți sau alte rețete prăjite, este indicat să-i gătești direct din congelator pentru a obține o textură crocantă. Pentru piureuri sau preparate gratinate, dezgheață cartofii în frigider peste noapte înainte de a-i încălzi.

Durata de păstrare

Cartofii opăriți și congelați corect pot fi păstrați până la 10-12 luni, dar pentru cel mai bun gust și textură, este recomandat să-i folosești în primele câteva luni.

CITEȘTE ȘI: Trucul banal care păstrează pâinea proaspătă până la 2 săptămâni. Toate gospodinele trebuie să știe!