DUREREA care i-a măcinat o viață pe CORNELIA și LUPU REDNIC: „Am zis că mă topesc atunci”
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Tristul destin al unora dintre brandurile cu care am descoperit televizorul color

Tristul destin al unora dintre brandurile cu care am descoperit televizorul color

De: Cancan 05/08/2021 | 16:18
Tristul destin al unora dintre brandurile cu care am descoperit televizorul color

Marile firme europene și japoneze precum Thomson, Sharp, Telefunken, Grundig, Blaupunkt sau Sanyo sunt acum doar mărci comerciale în mâinile conglomeratelor chineze.

Chiar dacă în România, din pricina regimului comunist, televizoarele color au venit mai târziu decât în vestul Europei, anii 80 și, mai ales, anii 90, au coincis cu o avalanșă de branduri te televizoare color care ajungeau în casele românilor. La scurt timp după apariția playerelor video, aceste branduri au devenit și mai populare în casă. Ecranele lor erau văzute ca un simbol al progresului tehnologic de neegalat într-o țară aflată într-o perioadă de lipsuri, în care antenele parabolice erau singurele care mai aduceau oarecare alinare. Aproape toate au venit din Germania și Japonia. Deținerea unuia dintre dispozitivele lor era un simbol de statut în România aflată la început de tranziție. Thomson, Sharp, Telefunken, Grundig, Blaupunkt, JVC, Sanyo, Philips, Toshiba… Vă amintiți?

Astăzi și, în mod ciudat, aproape toți acei producători supraviețuiesc, dar prezența lor este redusă pe piața televizoarelor. Majoritatea păstrează doar marca comercială a cărei utilizare a fost achiziționată de mari conglomerate electronice chinezești, cum ar fi TCL sau Hisense sau Vestel din Turcia.

Astăzi, piața de televiziune este dominată de mărci asiatice care fie nu existau, fie abia erau cunoscute când giganții europeni dominau vânzările de ecrane mici în secolul al XX-lea. Companiile coreene Samsung și LG și, cu mult în urmă, japoneza Sony, alcătuiesc astăzi un triumvirat care domină 40% din vânzările mondiale de televizoare, le gasiti pe Emag. În spatele lor se află giganții chinezi Hisense și TCL, dar, ca și în cazul telefoanelor mobile, creșterea lor în ultimii ani este atât de spectaculoasă încât nimeni nu poate fi sigur că nu își vor detrona în curând rivalii coreeni.

Dar ce s-a întâmplat cu mărcile cu care am descoperit televiziunea color?

Thomson

Fondată de un inginer american (Elihu Thomson) la sfârșitul secolului al XIX-lea, dar a devenit o companie publică franceză de electronică. Printre reperele sale istorice se numără prima transmisie în direct a unui program radio din 1922, primele brevete pentru tehnologiile radar din 1934 sau transmisia exclusivă Eurovision a încoronării reginei Elisabeta a Angliei în 1953.

Cele mai mari contribuții ale sale în domeniul televiziunii au fost invenția Secam, primul standard european de televiziune color și primul televizor cu conexiune la internet.

În ciuda acestui fapt, în anii 1990 a intrat într-un declin de neoprit. În 1995, guvernul conservator al lui Alain Juppé a vrut să scape de el pentru prețul simbolic al unui franc pentru a scăpa trezoreria publică de pierderile sale grele. În cele din urmă, compania chineză TCL International Holding a achiziționat-o, pentru a comercializa sub marca sa și cea a Pioneer – un alt istoric în declin – televizoarele pe care le vinde în Europa. Cu toate acestea, zilele sale pot fi numărate, deoarece TCL este din ce în ce mai prezent pe piața europeană cu propriul său brand.

Sharp

Originea sa a fost un atelier de catarame fondat în 1912 la Tokyo, care ulterior a vândut „creioane întotdeauna ascuțite” (always shap, în engleză), de la care și-a luat numele. După al doilea război mondial, a devenit unul dintre primii producători de televizoare din lume. A introdus tehnologia LCD și în 2015 a introdus primul televizor 8K, când restul producătorilor abia produceau încă 4K. De atunci, a fost afectat de probleme financiare până când în 2016 Foxconn-ul taiwanez a venit sa salveze brand-ul și a achiziționat 66% din producătorul japonez pentru 388,8 miliarde de yeni (3,065 milioane de euro). A fost o lovitură pentru mândria industriei electronice japoneze care a văzut una dintre emblemele sale căzând în mâinile chinezești. Nu este surprinzător că Foxconn este cel mai mare producător mondial de echipamente electronice. Produce sau asamblează iPhone și iPad pentru Apple, precum și Kindle, PlayStation, Xbox și GoPro, printre multe altele.

Grundig

Apărut din cenușa industrială din cel de-al doilea război mondial, a sculptat o nișă doar pentru sine datorită echipamentelor sale radio, deși a devenit cel mai mare producător de televiziune din lume la sfârșitul anilor 1960. Marca sa era un simbol al ingineriei germane și modelele sale erau printre cele mai populare și în România anilor 90. În 2004, a fost achiziționat de grupul turc Arçelik, care l-a adăugat la catalogul său de mărci de electronice de larg consum (Beko, Defy, Arctic, Blomberg, Elektrabregenz, Leisure, Flavel și Altus).

Telefunken

Telefunken este o altă bijuterie istorică a industriei electronice germane. Născut în zorii secolului al XX-lea, a fost un pionier în dezvoltarea ingineriei radio și a comunicațiilor fără fir. În anii 1970, a devenit una dintre cele mai bine vândute mărci datorită primelor sale televizoare color bazate pe sistemul PAL. Fuzionat cu AEG, a devenit un gigant industrial cu 125.000 de angajați, până la punctul în care falimentul său din 1982 a fost o tragedie pentru Republica Federală Germană de atunci. În 2005, a fost creată compania Telefunken Licenses GmbH, cu scopul unic de a acorda licențe pentru utilizarea denumirii comerciale. În prezent, aproximativ 35 de companii s-au alăturat acestei alianțe, dar vânzările produselor lor, care au doar numele în comun, sunt scăzute.

Blaupunkt

Blaupunkt are o poveste foarte asemănătoare cu Telefunken. Născut în 1923 în Germania, a dezvoltat aparate de radio și căști, deși în istoria modernă s-a remarcat prin dispozitivele sale pentru mașini, fiind primul brand care a produs un radio (1932) și un CD player pentru mașini (1983). Televizoarele lor au fost de nivel mediu, dar au avut succes, mai ales pentru acea clasă muncitoare care nu-și putea permite un Philips sau un Grundig de multe ori. Controlat până în 2008 de concernul Bosch-Siemens, a fost vândut grupului de investiții Aurelius AG. Nu a durat mult pentru a transfera producția către producători terți – în principal chinezi – până când în 2016 a fost declarată falimentată și lichidată. Dar la fel ca la Telefunken, proprietarul său a creat în 2010 o comunitate de mărci (International Brand Blaupunkt), astfel încât orice producător electronic să poată licenția și produce produse sub numele său. Sunt televizoare ieftine care sunt produse în principal în India și China.

Sanyo

Sanyo a început ca producător de faruri pentru biciclete. În anii cincizeci s-a remarcat în domeniul radioului (a făcut primul radio din plastic), dar ceea ce l-a făcut celebru au fost playerele Walkman. De asemenea, a fabricat televizoare până în 2009, când Panasonic a cumpărat compania și și-a dedicat marca comercializării televizoarelor în zonele în care nu era prezentă. La fel ca multe alte mărci, acum caută să supraviețuiască grație acordului cu Roku TV, care oferă sistemul de operare televizoarelor sale (un fel de Android pentru televiziune), evitând costurile de dezvoltare.

Toshiba

De asemenea, brandul japonez Toshiba a cunoscut o soartă similară. Deconectată de conglomeratul industrial care fabrica totul, de la computere la echipamente de aer condiționat, divizia sa de televiziune a fost achiziționată de Hisense din China la sfârșitul anului 2017.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Daniela Crudu a ajuns piele și os, după două nașteri! Imaginile care i-au șocat pe fanii săi
Daniela Crudu a ajuns piele și os, după două nașteri! Imaginile care i-au șocat pe...
FOTO. Cristi Borcea, pe lista de cuceriri a lui Laurette! „Se supără soția lui”
FOTO. Cristi Borcea, pe lista de cuceriri a lui Laurette! „Se supără soția lui”
Cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Poze de colecție cu Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia Pârva
Cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Poze de colecție cu Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Care sunt cele mai „inutile” facultăți din România. Cu greu îți găsești job după finalizarea studiilor: „Cu mâna pe inimă”
Care sunt cele mai „inutile” facultăți din România. Cu greu îți găsești job după finalizarea...
Monalisa Liuba a avut o presimțire TERIFIANTĂ în ziua în care a murit pe masa de operație! DEZVĂLUIRI ȘOCANTE
Monalisa Liuba a avut o presimțire TERIFIANTĂ în ziua în care a murit pe masa...
Comuna din România unde nu s-a mai născut niciun copil în ultimii 12 ani: Satele care o alcătuiesc au o poveste inedită
Comuna din România unde nu s-a mai născut niciun copil în ultimii 12 ani: Satele...
VIDEO Prima apariție a lui Klaus Iohannis după demisie. Unde a fost văzut fostul președinte
VIDEO Prima apariție a lui Klaus Iohannis după demisie. Unde a fost văzut fostul președinte
O nouă metodă de fraudă pe Whatsapp. Escrocii preiau contul celui înșelat pentru a păcăli alți utilizatori
O nouă metodă de fraudă pe Whatsapp. Escrocii preiau contul celui înșelat pentru a păcăli...
2025: Permis auto anulat pe motiv medical. Cum poți reclama un șofer care nu ar trebui să conducă?
2025: Permis auto anulat pe motiv medical. Cum poți reclama un șofer care nu ar...
Lovitură pentru pensionarii cu venituri mici din România! De ce sunt nevoiți să plătească 300 de lei în plus lunar
Lovitură pentru pensionarii cu venituri mici din România! De ce sunt nevoiți să plătească 300...
Crimă din gelozie, în Dolj! Un bărbat l-a ucis pe actualul iubit al fostei soții, în casa acesteia. Victima venise să îi aducă flori iubitei
Crimă din gelozie, în Dolj! Un bărbat l-a ucis pe actualul iubit al fostei soții,...
VIDEO Culiță Sterp, despre anii în care tatăl său a stat la închisoare. Ce își mai amintește artistul de la acea vârstă. „M-a afectat destul de mult. Asta a fost viața noastră atunci.”
VIDEO Culiță Sterp, despre anii în care tatăl său a stat la închisoare. Ce își...
Victor Dorobanțu, roman care joacă în “Wednesday
Victor Dorobanțu, roman care joacă în “Wednesday", vorbește în premieră despre iubita sa: “M-a abordat...
Filmul crimei din Dolj. Orbit de gelozie, un bărbat l-a ucis pe iubitul fostei soţii. Tânărul urma să îşi sărbătorească azi ziua de naştere
Filmul crimei din Dolj. Orbit de gelozie, un bărbat l-a ucis pe iubitul fostei soţii....
BANCUL ZILEI. Bubulina: - I-am zis soțului că aseară am călcat strâmb!
BANCUL ZILEI. Bubulina: - I-am zis soțului că aseară am călcat strâmb!
Parkside pentru mașina ta: Ce găsești la Lidl sub 220 lei
Parkside pentru mașina ta: Ce găsești la Lidl sub 220 lei
O planetă mai BUNĂ decât Pământul, la o aruncătură de băț
O planetă mai BUNĂ decât Pământul, la o aruncătură de băț
„Când îți clădești fericirea pe nefericirea unei persoane, ea fiind chiar fiica ta...”. Ioana Ginghină tună și fulgeră după nunta lui Alexandru Papadopol cu Cristiana Luca
„Când îți clădești fericirea pe nefericirea unei persoane, ea fiind chiar fiica ta...”. Ioana Ginghină...
Cartierul din București în care trăiau hoți, tâlhari și unii dintre cei mai periculoși infractori. A fost scrisă și o carte fără egal despre această zonă
Cartierul din București în care trăiau hoți, tâlhari și unii dintre cei mai periculoși infractori....
A fost una dintre străzile vedetă ale Bucureștiului. Era printre cele mai populare artere comerciale din oraș. Aici veneau să cumpere și oamenii fără bani
A fost una dintre străzile vedetă ale Bucureștiului. Era printre cele mai populare artere comerciale...
Ruptură totală între prinții Harry și William. S-a aflat ce a făcut de Meghan Markle
Ruptură totală între prinții Harry și William. S-a aflat ce a făcut de Meghan Markle
Laurette rupe tăcerea despre relaţile cu Horia Tecău, Cristi Borcea şi Ion Ţiriac. A recunoscut tot: „Se supără soţia lui!”
Laurette rupe tăcerea despre relaţile cu Horia Tecău, Cristi Borcea şi Ion Ţiriac. A recunoscut...
Jocuri gratuite oferite în februarie. Oferte pentru PC, săptămânal
Jocuri gratuite oferite în februarie. Oferte pentru PC, săptămânal
JD Vance şi Elon Musk provoacă tensiuni în Germania prin apărarea extremei drepte
JD Vance şi Elon Musk provoacă tensiuni în Germania prin apărarea extremei drepte
Verdict clar pentru Călin Georgescu. Cum ar putea CCR să invalideze candidatura sa
Verdict clar pentru Călin Georgescu. Cum ar putea CCR să invalideze candidatura sa
Răzbunare în cuplu. Mihaela Rădulescu, pedepsită dur
Răzbunare în cuplu. Mihaela Rădulescu, pedepsită dur
Ninge în martie în București? Meteorologii ACCUWEATHER au modificat radical prognoza pentru luna viitoare
Ninge în martie în București? Meteorologii ACCUWEATHER au modificat radical prognoza pentru luna viitoare
Magnatul român care le-a cerut socrilor o maşină şi o sumă de bani pentru a da drumul unei afaceri a ajuns acum la fel de bogat ca Ion Ţiriac
Magnatul român care le-a cerut socrilor o maşină şi o sumă de bani pentru a...
Laurențiu Reghecampf a cerut-o în căsătorie Corina Caciuc! Cum a reacționat mama fiilor lui, Landon și Liam
Laurențiu Reghecampf a cerut-o în căsătorie Corina Caciuc! Cum a reacționat mama fiilor lui, Landon...
Alexandru Papadopol spune
Alexandru Papadopol spune "DA" chiar de Ziua Îndrăgostiților. Primele imagini de la cununia civilă: "Ce...
Cuvântul lung din limba română care are același sens, indiferent de unde îl citești. Îl folosești destul de des, dar nu ți-ai dat seama de acest lucru
Cuvântul lung din limba română care are același sens, indiferent de unde îl citești. Îl...
Cum se face, de fapt, poprirea în cazul salariaților cu datorii. Nimeni nu are voie să-ți oprească mai mult din venituri
Cum se face, de fapt, poprirea în cazul salariaților cu datorii. Nimeni nu are voie...
Împăcarea anului în România. Mihai Bendeac ar putea reveni la Antena 1. Actorul a trecut peste scandalul din trecut
Împăcarea anului în România. Mihai Bendeac ar putea reveni la Antena 1. Actorul a trecut...
×