Trendul de pe TikTok în care oamenii primesc bani pentru a suna la 112. Provocarea virală a pus Poliţia Română pe jar

Publicat: 06/07/2024 | 20:54
Sursă foto: Pixabay

În ultima perioadă, a devenit evident un trend preocupant pe platforma de socializare TikTok: tinerii se amuză să facă farse apelând numărul de urgență 112. Unii chiar solicită bani de la ceilalți utilizatori ai rețelelor sociale pentru a acoperi presupusele amenzi primite din cauza acestor apeluri neadecvate.

În timp ce apelurile reale la 112 sunt esențiale pentru intervenții rapide și salvarea de vieți, un număr considerabil de adolescenți ocupă linia cu glume și farse, punând în pericol răspunsul la situații de urgență reale.

O martoră a relatat pentru Digi 24 cum adolescenții se amuzau și interacționau în direct pe TikTok în timp ce făceau aceste apeluri neserioase către serviciul de urgență.

„Spuneau că o să sune, la o anumită sumă strânsă, la 112 și o să își bată joc de «gabori». Spuneau că au mai sunat la un moment dat și a stat cu agenta în telefon și i-a spus că e închis în baie și că nu poate să respire și doamna îi spunea ce să facă, cum să respire, dar l-a bufnit râsul”, a dezvăluit pentru sursa citată, femeia care a văzut cum decurge o astfel de farsă făcută pe Tik Tok.

Citește și: DOI BĂTRÂNEI DIN GIURGIU AU ZBURAT PENTRU PRIMA OARĂ CU AVIONUL. FILMAREA CARE A EMOȚIONAT INTERNETUL!

În 2023, mai bine de jumătate din apelurile înregistrate la 112 au fost false

Persoanele care aleg să facă farse prin apeluri la numărul de urgență 112 se expun la amenzi cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei, iar în anumite cazuri pot fi obligate să presteze până la 400 de ore de muncă în folosul comunității. Aceste măsuri sunt aplicate în contextul în care astfel de apeluri nejustificate perturbă grav activitatea serviciilor de urgență, afectând capacitatea acestora de a răspunde prompt situațiilor reale de pericol sau de salvare a vieților.

Mai mult, persoanele care fac apeluri false la numărul de urgență 112 se expun la amenzi cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei, precum și la o posibilă pedeapsă de până la 400 de ore de muncă în folosul comunității.

Poliția subliniază gravitatea socială a acestor fapte, fără a detalia măsurile concrete pentru descurajare. În 2023, au fost înregistrate 10 milioane de apeluri la 112, iar aproximativ jumătate dintre ele au fost false.

Citește și: UN TURIST AMERICAN, ÎNGROZIT DE CE A PUTUT SĂ VADĂ PE AEROPORTUL HENRI COANDĂ: ”NU VENIȚI NICIODATĂ!”

This browser does not support the video element.