Trei moduri de a goni astenia de primavara! Anumite alimente pot avea efect energizant asupra organismului
Fulgii de ovaz, motorul diminetiiFulgii de ovaz si-au dobandit un bun renume printre nutritionsti, fiind recomandati chiar si in meniul diabeticilor. Au un aport semnificativ in sanatatea sistemului digestiv si mentin un nivel optim al zaharului in sange. Cum functioneaza: Carbohidratiilor le ia foarte putin timp sa treaca prin stomac, ceea ce inseamna ca vei primi un impuls de energie. Spre deosebire de cerealele procesate, care contin zahar, cele integrale din fulgi de ovaz nu cresc nivelul zaharului in sange. Continutul bogat in fibre va mentine pentru foarte mult timp senzatia de satietate si nu vei simti nevoia sa mai mananci intre mese. Fibrele solubile sunt foarte benefice pentru o bacterie care traieste in tractul digestiv si previne constipatia. Mai mult, fulgii de ovaz contin magneziu si proteine, care stimuleza direct potentialul energetic al organismului. Sunt o excelenta sursa de vitamina B1. Chiar carenta acestei vitamine se manifesta prin oboseala si scaderea dramatica a poftei de viata. Cand se recomanda: Fulgii de ovaz sunt o idee excelenta pentru micul dejun, intrucat formeaza rezerve de energie pentru intreaga zi. Sugestie: Poti sa faci acest mic dejun si mai gustos adaugand nuci, catalogate de nutritionisti drept fixatori de proteine. Iaurtul si puterea probioticelorCremos si uneori indulcit cu aroma fructelor, iaurtul poate trece drept un desert, insa puterea probioticelor pe care le contine nu trebuie subestimata. Cum functioneaza: Intrucat este un aliment lichid, iaurtul este procesat de organism mult mai repede decat hrana solida, metamorfozandu-se rapid in energie. Proteinele din iaurt stau in stomac mai mult decat carbohidratii. Bacteriile probiotice din iaurt protejeaza organismul de elementele nocive si sunt un aliat de incredere al sistemului digestiv. Cum sa il consumi: Pe langa beneficiile aduse sanatatii, un alt avantaj al iaurtului este ca te poti bucura de o portie de iaurt in orice moment al zilei. Poti sa-l consumi si ca gustare de dupa-amiaza, dar si la cina, in salata, in loc de dressing, sau ca desert, sub forma de inghetata cu fructe. Sugestie: Opteaza pe cat posibil pentru o varianta de iaurt organica si, daca se poate, fara fructe si alte adaosuri de acest gen. Il poti indulci, in schimb, cu putina miere. Spanacul, pentru putere de fier Spanacul nu numai ca este o bogata sursa de fier, dar mai contine si magneziu, si potasiu. Spanacul este plin de nutrienti esentiali in lupta cu oboseala si ajuta organismul sa atinga nivelul maxim de energie. Cum functioneaza: Fierul din spanac joaca un rol primordial in combaterea oboselii. Este un important producator de energie, eliberand oxigenul in celule. Fara a avea suficient oxigen, celulele isi incetinesc metabolismul. Insuficienta de fier este resimtita de organism prin stari de anemie, probleme de concentrare si tulburare a somnului. Magneziul, pe care tot spanacul il contine, este implicat intr-o multitudine de reactii enzimatice ale organismului, care pot influenta sistemul digestiv, muscular si nervos. Cum sa il consumi: Pentru cocktailul de nutrienti pe care il contine, spanacul ar trebui sa fie consumat cat mai des posibil. Se recomanda spanacul gatit la aburi, pentru ca, prin fierbere, sa nu-si piarda vitaminele. Sugestie: Nu trebuie sa mananci spanac doar ca fel de mancare de sine statator. El poate fi adagat si ca ingredient separat in supe, tocane si alte preparate culinare.