Te gândești să pleci în vacanță și nu știi dacă să lași sau nu centrala în priză? Specialiștii au venit cu răspunsul. Niciun proprietare de centrală termică nu se aștepta la asta!
Deconectarea centralei sau a altui aparat electrocasnic din priză înainte de a pleca de acasă poate reprezenta o măsură de precauție adecvată, în special în ceea ce privește siguranța electrică. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de economisirea energiei la centralele termice, sunt necesare unele aspecte de analizat.
Unul dintre cele mai comune greșeli legate de centrala termică este deconectarea ei din priză când plecăm de acasă. Se crede că acest lucru ar economisi energie, dar experții nu sunt de aceeași părere. Consumul de energie rămâne relativ constant, deoarece necesită mai multă energie pentru a reîncălzi o locuință în care temperatura a scăzut sub un anumit nivel. Pe de altă parte, există un risc semnificativ.
În cazul în care temperatura scade sub 0 grade Celsius, există pericolul ca țevile să înghețe. Ulterior, încălzirea lor bruscă ar putea duce la spargerea lor, implicând cheltuieli suplimentare.
Citește și: STARE DE ALERTĂ ÎN TURCIA. A AVUT LOC UN ATAC TERORIST LA TRIBUNALUL DIN ISTANBUL
În plus, există preocuparea că funcția anti-îngheț a centralei termice ar putea să se blocheze, compromițând atât funcția de încălzire în timpul iernii, cât și funcția de anti-blocare în timpul verii.
O altă greșeală frecventă făcută de români în ceea ce privește centrala termică este neglijarea verificărilor la timp. În general, este recomandat ca verificările să se facă o dată la cel mult doi ani, dar mulți nu acordă atenție acestui aspect, din diverse motive.
Prin urmare, există riscul producerii unor incidente nedorite care pot degenera chiar în tragedii.
Alte aspecte esențiale pe care nu ar trebui să le trecem cu vederea includ verificarea presiunii de funcționare a centralei, inspectarea coșului de evacuare, curățarea acestuia, etc.