Trebuie sa citesti asta daca ti-e frica de furtuni! Unde ne ascundem cand fulgera?
Pentru a nu deveni victimele urgiilor care isi pun amprenta tot mai des asupra tarii noastre, exista cateva sfaturi esentiale de care ar trebui sa tinem cont in cazul fenomenelor meteo extreme, in principal daca e vorba despre furtuni cu descarcari electrice.
In niciun caz nu ramaneti pe creste expuse sau pe un teren plat neprotejat! Iar daca furtuna va surprinde pe un spatiu verde, ascunde-te pe partea inferioara a grohotisului. Intotdeauna
pozitia ghemuit! Asta spun specialistii ca ar trebui sa faci, deoarece distanta dintre diferite puncte de contact cu piatra este cea mai mica. Mai mult, nu atinge peretii cu mana, capul sau umarul, daca te afli intr-un spatiu inchis.
Pentru a va proteja casa in care locuiti aveti la dispozitie doua tipuri de instalatii: paratrasnet de tip tija simpla Franklyn sau instalatii tip PDA (Personal Digital Assistant). Instalatiile tip tija simpla au avantajul unui cost redus al echipamentelor, dar dezavantajul unei protectii reduse si al unui cost de manopera ridicat. In schimb, instalatiile tip PDA au dezavantajul ca trebuie pozitionate la o inaltime de minim doi metri deasupra celui mai inalt punct al constructiei.. In functie de model, raza de protectie variaza intre 21 si 103 metri.
De stiut este ca paratrasnetele pot fi verticale sau orizontale. Inginerii electricieni au stabilit ca nu conteaza forma varfului, ci inaltimea si legarea lui sigura la o priza de pamant cu rezistenta de dispersie cat mai mica.
Aceasta prize se monteaza la minimum 1,5 si maximum 5 metri de fundatia cladirii, si va fi ingropata la minimum 0,5 metri adancime. Adancimea maxima la care se poate monta un sistem de impamantare este de 35 de metri. Costul mediu al unei prize de pământ este de 200 de euro.
Nu executati niciodata modificari la tabloul electric decat in prezenta unui electrician!
(Mariana Apostol)