Trecerea de la anotimpul calduros la cel friguros vine intotdeauna cu un val de imbolnaviri in masa. Tusea, febra, durerile puternice de cap, de gat sau de stomac, proasta dispozitie, urinarea frecventa, cresterea tensiunii arteriale sunt doar cateva dintre simptomele care-ti vor afecta sanatatea in zilele cu temperaturi scazute care vor urma. Din fericire, in aceasta perioada ai la indemana cele mai multe remedii cu ajutorul carora te poti vindeca.
Rosiile Revolutioneaza industria farmaceutica. Ele contin complexul vitaminic B, vitaminele C, K, E (cunoscuta ca fiind vitamina tineretii si a fertilitatii), seleniu, fosfor, calciu, magneziu, fier etc. Sucul de rosii iti regleaza ritmul cardiac cand ai emotii sau dupa efort, te ajuta sa-ti vindeci mai usor infectiile respiratorii. Si pentru ca este sezonul in care iti crapa mainile de la vant, noteaza urmatoare reteta pe care poti sa o faci acasa: „Lapte nutritiv din 50 ml suc de rosii, o lingurita de glicerina si un varf de cutit de sare. Lasa cat mai mult sa patrunda in piele, apoi maseaza usor”, spune dr. farm. Ovidiu Bojor. Cartofii Desi sunt bogati in amidon, sunt ideali daca ai acumulat cateva kilograme nedorite. Ei contin mult potasiu, fier, magneziu, vitamine din complexul B, care te ajuta sa revii la silueta din timpul verii. Cartofii nu trebuie sa-ti lipseasca din farfurie in zilele in care muncesti mult si esti foarte stresat. Actioneaza eficient impotriva oboselii. Totul este sa-i consumi fierti, nu prajiti. Hreanul Nu este doar un condiment care da savoare preparatelor culinare, ci are si o multitudine de valeitati terapeutice. Bogata in vitaminele B si C, fier, potasiu, calciu si magneziu, radacina de hrean este un bun antiseptic, antiinflamator, bronhodilatator si chiar un antibiotic puternic. Il poti folosi pentru combaterea tusei, astmului bronsic, gripei, afectiunilor respiratorii de sezon. Te vei simti mai bine si in cazul in care suferi de anemie. Introdu hreanul in alimentatia zilnica pana la disparitia simptomelor. Foloseste-l ca si condiment adaugat in mancaruri sau consuma zilnic cate o lingura de hrean dat prin razatoare, cu o lingura de miere de albine. Varza Are un continut bogat de fibre, vitamina A, complexul de B, C si E, calciu, fier, cupru, magneziu si multe alte elemente care asigura sanatatea celulelor. Varza are actiune anticancerigena, medicii recomandand consumul ei datorita continutului de caroten care previne dezvoltarea celulelor canceroase. Iti creste pofta de mancare in zilele in care ai un apetit scazut, iti regleaza glicemia atunci cand valoarea depaseste limita normala si iti asigura un tranzit intestinal normal. In plus, prin consumul verzei vei elimina toxinele din organism. Consuma varza cruda daca suferi de diabet, esti agitat, ai astenie sau ai probleme cu stomacul. Indicate in boli respiratorii Dr. Mirela Miertoiu, medic specialist medicina generala: Legumele, in special cele verzi si verdeturile, sunt o sursa importanta de antioxidanti care lupta impotriva radicalilor liberi ce se fac vinovati de aparitia diverselor boli din sezonul rece. Alimentele bogate in vitaminele A, B, C, D imbunatatesc digestia, lupta impotriva microbilor intestinali, diminueaza colesterolul si imbunatatesc circulatia sanguina. Sunt indicate in boli respiratorii si disfunctii ale sistemului imunitar.”