Transpirati excesiv? Mergeti la doctor!
Ionela Chircu Desi la prima vedere combinatia dintre frig si transpiratie nu pare un lucru caruia sa-i dam prea multa importanta, trebuie stiut ca sudoarea abundenta este un prim semnal al functionarii defectuoase si violente a organismului. Mai ales ca trei din 15 persoane care transpira des au un risc crescut la boli cardio-vasculare.
Femeile, mai afectate decat barbatii
Fenomenul cardiac se datoreaza eforturilor deosebite ale organismului de a se adapta la anotimpul rece. Astfel, stresul adaptarii se face vinovat de transpiratia abundenta. Ea apare de obicei simetric si afecteaza axilele, palmele, talpile, dar si fata. Transpiratia axilara – de la subrat – creeaza un disconfort mai mare femeilor decat barbatilor.
Tratamente la indemana oricui
Pentru aceasta boala se recomanda in prima instanta propanolol, clonidina sau anumite antidepresive. Dar si ionoforeza, adica scufundarea mainilor intr-un recipient cu apa in care sunt amplasati doi electrozi prin care trece un curent de 20 ma, psihoterapia sau acupunctura sunt solutiile.
Plantele antisudorifice fac minuni
Ca profilaxie, efectuarea, in fiecare seara, a unei bai a mainilor si picioarelor intr-un amestec de apa calda, cu trei lingurite de coaja de stejar face minuni. Ca si baile locale in apa cu 100 gr de frunze de nuc sau in infuzii din flori de soc ori salvie.
Botoxul, contra palmelor umede
In ceea ce priveste transpiratia palmara, micro-injectia cu toxina botulinica o trateaza cu succes! Aceasta blocheaza fibrele nervoase ce stimuleaza glandele sudoripare, reducandu-se astfel productia de transpiratie in exces.
Chirurgia elimina definitiv sudoarea
Chirurgia este, insa, singura solutie pentru cei care transpira excesiv la subrat. Operatia se face in anestezie locala, nu dureaza decat o ora, iar pansamentele se pastreaza doar cateva zile. Nu rezulta cicatrici vizibile, iar rezultatele sunt permanente.