Presedintele Traian Basescu a fost amendat, luni, de CNCD, pentru declaratiile facute in noiembrie 2010, la Ljubljana, privind romii nomazi, despre care a afirmat ca "multi dintre ei, in mod traditional, traiesc din ce fura".
Hotararea a fost luata in sedinta de luni a Colegiului director al CNCD, cu sase voturi „pentru” si doua „impotriva”.
CNCD a hotarat ca afirmatia presedintelui Traian Basescu din data de 3 noiembrie 2010, conform careia dintre romii nomazi „foarte putini vor sa munceasca” si „multi dintre ei, in mod tradttional, traiesc din ce fura” reprezinta discriminare si incalca dreptul la demnitate al persoanelor de etnie roma.
„Reclamatul a fost sanctionat cu amenda contraventionala in cuantum de 600 lei. Colegiul director a aplicat aceasta amenda, tinand cont de faptul ca presedintele Traian Basescu nu se afla la prima fapta de discriminare”, se arata intr-un comunicat al consiliului remis MEDIAFAX.
Presedintele a fost reclamat la CNCD de asociatia Romani Criss, pentru afirmatiile privind romii nomazi facute la Ljubljana, in 3 noiembrie 2010.
Petitia a fost initial solutionata prin hotararea Colegiului director nr.176/04.05.2011 prin admiterea exceptiei de necompetenta teritoriala a CNCD, avand in vedere faptul ca afirmatiile au fost facute in Slovenia, insa Inalta Curte de Casatie si Justitie a anulat aceasta hotarare, in 21 ianuarie 2014, obligand CNCD sa se pronunte pe fond.
Presedintele Traian Basescu a declarat, in 3 noiembrie 2010, ca obiectivul cultural al romilor nomazi este sa circule din loc in loc si ca interzicerea acestui drept ar insemna distrugerea unui pilon cultural, recunoscand ca multi dintre acestia, „in mod traditional, traiesc din ce fura”.
„Chiar daca au fost guverne care au dat un semnal legat de o eventuala blocare a accesului Romaniei in spatiul Schengen datorat problemei romilor sau altor probleme, de exemplu Mecanismul de Cooperare si Verificare, tratam aceste afirmatii doar ca pe afirmatii care nu respecta chiar Tratatul de aderare intre UE si Romania”, a declarat Traian Basescu, la Ljubljana, raspunzand unei intrebari a jurnalistilor sloveni.
Presedintele Basescu a adaugat ca problema accesului in spatiul Schengen este una tehnica si ca sunt sase rapoarte ale Comisiei Europene cu privire la progresele dotarii Romaniei cu cele necesare pentru a indeplini toate standardele Schengen, toate fiind pozitive, in luna decembrie 2010 urmand sa se redacteze un ultim raport in acest sens.
„Credem ca Romania indeplineste toate conditiile pentru a adera la spatiul Schengen. De fapt, este mult mai palpabil accesul in spatiul Schengen decat intrarea in UE. Accesul in Schengen populatia il simte imediat, simte libertatea cu care circula. Nu cred ca vreun guvern va avea ca abordare finala neintrarea Romaniei in spatiul Schengen datorita problemei romilor. Ar fi si o incalcare a tratatului”, a mai spus seful statului roman.
El si-a manifestat sustinerea fara rezerve a asigurarii „unui minim” legat de sanatate, de posibilitatea de a invata si de posibilitatea de a avea un loc de munca.
„Trebuie sa spun un lucru esential – foarte multi politicieni importanti fac o confuzie legata de romi. Nu putem vorbi despre toti romii. Cei pe care ii vedem umbland prin Europa sunt romi nomazi care provin din Romania si din alte tari ale UE. Obiectivul lor cultural e sa circule din loc in loc. Romania are peste un milion de romi integrati, sunt parte a societatii romanesti. Ceea ce nu am reusit e legat de integrarea romilor nomazi. Aici trebuie sa ne punem noi, nu numai filosofic, ci si in mod practic intrebarea: vorbim despre integrare sau despre asimilare? A le interzice miscarea inseamna a le distruge unul dintre pilonii culturali ai romilor nomazi”, a mai aratat presedintele Basescu.
Una dintre probleme integrarii romilor nomazi identificata de Basescu este asigurarea educatiei pentru copii, dar si faptul ca multi dintre acestia „traiesc din ce fura”.
„Cum s-o faci pentru copiii romilor nomazi? Va trebui s-o facem! Mai avem o problema care trebuie spusa si care face dificila integrarea romilor nomazi – foarte putini vor sa munceasca. Multi dintre ei, in mod traditional, traiesc din ce fura. Daca nu vom recunoaste cinstit si problemele pe care le are etnia insasi, si problemele pe care le avem noi in a cunoaste etnia, nu vom gasi solutia problemei”, a adaugat seful statului roman.
El a relatat ca a fost primar si a oferit locuri de munca romilor care se asezasera la marginea Bucurestiului.
„Nu le-a placut si au plecat in alta parte. Sigur, era munca in conformitate cu pregatirea lor – la salubrizare. Deci, problema trebuie privita in ansamblul ei si daca ne limitam numai la a spune ce trebuie sa facem noi dar nu si la ce trebuie sa faca ei, nu vom rezolva problema”, a apreciat Basescu.
El a mai spus ca si presedintele sloven, Danilo Turk, considera ca problema romilor este a Uniunii Europene.
„Vreau sa precizez aici foarte clar ca Romania nu se derobeaza de responsabilitatile pe care le are ca stat de origine al minoritatii rome. In acelasi timp, este evident ca Romania nu poate ingradi cetatenilor ei dreptul de a circula liber pe teritoriul Uniunii Europene, ceea ce face ca problema romilor sa fie nu numai o problema a Romaniei, ca tara de origine, ci si o problema a statelor pe care cetateni europeni, chiar daca sunt minoritari romi, se asaza”, a conchis Traian Basescu.
R.N.