Cel puţin 69 de persoane au murit iar alte aproximativ 143 au fost rănite când un tren de călători a deraiat miercuri la Santiago de Compostela, în nord-vestul Spaniei, mai multe vagoane ieşiind de pe şine şi prăbuşindu-se unul peste altul.
Echipele de salvare au recuperat 65 de corpuri din rămăşiţele trenului, iar alte patru persoane au murit la spital, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a tribunalului, adăugând că „anumite zone” ale trenului nu au fost încă cercetate.
„Acestea sunt încă cifre provizorii însă sunt 60 de morţi”, declarase pentru AFP un purtător de cuvânt al prefecturii, adăugând că „111 răniţi au fost identificaţi în timp ce alţi 15 sau 20 nu au putut fi identificaţi”.
„Un vagon este distrus” iar „cadavrele sunt pe şine”, a declarat anterior preşedintele regiunii, vorbind de o scenă „dantescă” şi raportând aproximativ 200 de răniţi.
„Am auzit ca un tunet. Era ca şi cum ar fi fost cutremur”, a povestit pentru AFP un martor în vârstă de 39 de ani, Francisco Otero, care se afla la momentul accidentului în casa părinţilor săi, în apropierea căii ferate.
„Am ajuns acolo un minut mai târziu. Primul lucru pe care l-am văzut a fost cadavrul unei femei. Asta m-a impresionat foarte mult. Nu mai văzusem niciodată în viaţa mea un cadavru”, a adăugat acesta, contactat prin telefon. „Mai presus de toate, ce m-a impresionat cel mai mult a fost liniştea deplină. Era de asemenea puţin fum şi un mic incendiu”.
„Totul era ireal. Erau vecini care se apropiau, încercau să scoată oamenii blocaţi în vagoane, cu dalte, mese şi în sfârşit au reuşit cu un fierăstrău”.
Patru vagoane erau răsturnate pe şine, dintre care unul era complet distrus, prăbuşit peste un altul, iar fum şi flăcări ieşeau din tren.
„Se pare că în curbă trenul a început să se încline, ne-am balansat şi mai multe vagoane au intrat unul în altul”, a povestit un martor, citat de postul de radio Cadena Ser.
Accidentul, care ar fi putut fi provocat de viteza excesivă, conform presei, s-a produs la aproximativ patru kilometri distanţă de gara din Santiago de Compostela, oraş celebru al pelerinajului mondial, în timp ce trenul, care circula pe o cale ferată de mare viteză, asigura legătura între Madrid şi localitatea El Ferrol, pe coasta galiciană, şi transporta 218 pasageri.
Trenul a deraiat la ora locală 20:42 (21:42, ora României) „dintr-o cauză nedeterminată”, conform unui purtător de cuvânt al companiei feroviare Renfe.
„A fost o deraiere foarte violentă”, „nu avem niciun indiciu care să ne permită să vorbim de altceva” în afară de un accident, a declarat prefectul Galiciei, Samuel Juarez, pentru Cadena Ser, aparent respingând ipoteza unui atentat.
Accidentul s-a produs înainte de sărbătoarea sfântului Santiago, sfântul patron al galicienilor, o sărbătoare tradiţională în această regiune. Toate ceremoniile prevăzute la Santiago cu ocazia acestei zile au fost anulate de autorităţile locale.
Foarte rapid, convoaie de ambulanţe cu girofarurile aprinse s-au format de-a lungul locului accidentului, într-o cursă împotriva morţii pentru a încerca să evacueze cât mai mulţi răniţi. La căderea nopţii, toate străzile din împrejurimi erau pline de ambulanţe în timp ce pe şine salvatorii îşi continuau operaţiunile la lumina reflectoarelor şi a vehiculelor din jur.
„Ultimele evacuări ale răniţilor sunt în curs iar identificarea morţilor continuă”, a declarat la începutul nopţii vicepreşedintele regiunii, Alfonso Rueda.
Televiziunea arăta imagini cu un bărbat de vârstă mijlocie, care purta o câmaşă albă, cu faţa acoperită de sânge şi valiza în mână, căruia un poliţist părea să îi indice încotro să se îndrepte.
Imaginile arătau de asemenea mai multe cadavre, descoperite sau acoperite. Salvatorii îmbrăcaţi în veste galbene, de la Renfe sau de la Crucea Roşie, înarmaţi cu dalte, încercau să îşi croiască drum printre metalul contorsionat pentru a ajunge la răniţi.
„O clădire a fost rezervată de către municipalitate pentru a oferi asistenţă familiilor, sunt acolo psihologi la dispoziţia lor şi vor primi de asemenea informaţii”, a declarat purtătoarea de cuvânt a primăriei din Santiago, Maria Pardo, în timp ce autorităţile locale au lansat un apel către donatorii de sânge.
Liderul guvernului spaniol, Mariano Rajoy, nativ din Santiago de Compostela, este aşteptat joi dimineaţă la faţa locului. „Vreau să îmi exprim afecţiunea şi solidaritatea cu victimele groaznicului accident de tren din Santiago”, a declarat Mariano Rajoy într-un mesaj postat pe Twitter.
Ionut Chiperi