Tragedia pe care RATB a ținut-o ascunsă! Un angajat a murit după ce a explodat într-o celulă electrică de 10.000 de volți!

De: Cancan
Publicat: 28/11/2018 | 08:43

Mihai Boiștean, 58 de ani, a murit într-un cumplit accident de muncă, pe care RATB, locul unde era angajat de patru ani, l-a ținut în secret. Bărbatul a ars în proporție de 100 %. Era angajat de doar patru luni.

Boiștean, fără experiență de muncă în cadrul RATB, a ajuns să umble la un întrerupător, deși spațiul era încă alimentat cu 10.000 de volți! Corpul lui a explodat, într-o cameră a clădirii RATB de lângă Gara Obor. „Moartea lui e consecința valului de angajări fără discernământ, multe pe pile, făcute în ultima vreme”, spun colegii săi, potrivit libertatea.ro.

Detalii uluitoare apar în actele întocmite de compania publică a Primăriei București. „Cei de la RATB nici măcar nu ne-au căutat să ne explice cum a murit”, spune Elida Boiștean, soția lui. Din 8 august 2017 și până acum, RATB a reușit să țină accidentul de muncă secret. „Îl aștept și acum, în fiecare seară”, spune soția celui decedat. „Când a sunat soneria de la poartă, era aproape miezul nopții, am crezut că e el”, își amintește Elida.

Mihai Boiștean please, în acea zi capital pentru el, mai devreme la slujbă. „Pe Boiștean nu l-a antrenat nici unul dintre șefi și nici compania pentru ce urmează”, povestesc colegii săi de muncă. Tocmai de aceea, a intrat într-o celulă electrică cu 10.000 de volți înainte ca tensiunea să fie oprită.

Echipa RATB de atunci trebuia să oprească unul dintre cele două întrerupătoare din celula electrică. Proaspăt angajat, Boișteanu nu știa asta. El credea că instalația funcționează precum celulele din celelalte substații. Dar pe bulevardul Ferdinand, lângă sediul pompierilor, curentul se întrerupea doar la miezul nopții. Înterupătorul pe care l-a acționat avea încă tensiune de 10.000 de volți în el!

„El, fiind nou, nu avea ce căuta la o asemenea lucrare. După ani buni de experiență erai lăsat în instalație, nu după câteva luni”, au explicat electricienii. „A fost groaznic, medicii nu m-au lăsat să-i văd trupul”, rememorează Elida Boiștean. „Așa ne-au spus, că soțul meu a murit dintr-un exces de zel. Nimeni nu a vorbit cu noi, nimeni. Totuși, a murit un om. Măcar puteau să ne spună ceva”, a continuat să acuze femeia.

În raportul întocmit de Inspectoratul Teritorial de Muncă scrie că nimeni din echipa din care făcea parte Mihai Boiștean nu a observat că acesta a intrat în celula electrică. A avut arsuri pe tot corpul și pe căile respiratorii. „Moartea numitului Boiștean Mihai, 57 de ani, a fost violentă. Aceasta s-a datorat disfuncției multiple organo-sistemice, consecință a unei arsuri prin explozie grad IIB-III pe circa 100% din suprafața corporală și a arsurilor de căi aeriene, cu șoc postcombustional. La examenul necropsic s-au mai constatat: – plagă frontală stângă; – infiltrat hemoragic difuz al peretelui muscular anterior al bazinului, precum și al țesuturilor perivezicale etc; – leziuni ce s-au produs prin acțiunea undei de șoc”, este raportul întocmit.

ITM arată că au fost încălcate mai multe norme de securitate și sănătate în muncă și din regulamentul intern al RATB. Totuși, vina s-a pus în cârca celui decedat. I s-a reproșat că nu și-a desfășurat activitatea așa cum a fost instruit și nici nu purta echipament de protecție: „Pentru deficiența constatată în prezentul proces-verbal de cercetare se face răspunzătoare victima Boiștean Mihai”.

Colegii celui care și-a pierdut viața în accidentul de muncă din 8 august 2017 vor să arate și ceea ce nu se trece în documentele oficiale. „Accidentul e doar vârful aisbergului și e un efect dramatic al angajărilor pe pile”, spune un vechi electrician. „Suntem angajati cu vechime de 25-30 și chiar 35 de ani și privim neputincioși cum nou veniții, afoni în tot ce reprezintă specificul muncii pe care o desfăsurăm, au grile de salarizare cât noi. Când nu vin la serviciu, chiar dacă sunt pontați, am ajuns să răsuflăm ușurați. Altfel, fiind obligați să-i ținem în spate, făcând și munca lor pentru a nu face ei greșeli în instalație și noi plătind pentru ei. Am ajuns să nu mai avem siguranța locului de muncă, când încercăm să luăm atitudine”, spun aceștia.

Sursa: Libertatea.ro