Este cea mai mare din Romania si a treia din lume. A avut loc in dimineata zilei de 31 decembrie 1916. Peste o mie de oameni si-au pierdut viata in tragedia feroviara de la Ciurea, judetul Iasi.
Tragedia feroviara de la Ciurea a ramas in istorie cu numele ”Catastrofa de la Ciurea”. Ciudat este ca nici pana in ziua de azi, cauzele nu au fost elucidate. La vremea respectiva, populatia se retragea din calea ocupatiei germane din sudul tarii. Asa ca autoritatile nu au popularizat incidentul pentru a nu demoraliza oamenii.
In septembrie 1916, o mare parte a populatiei a fost mutata spre Moldova. Numarul celor evacuati a fost estimat la aproape un milion si jumatate. Atunci a avut loc tragedia feroviara de la Ciurea. Un convoi militar, trenul de etapa E-1, format din 26 de vagoane, a plecat de la Galati. Se deplasa spre Iasi.
Vagoanele erau neincapatoare deoarece numarul de soldati romani si rusi, dar si civili, era prea mare. Cu trenul acesta circulau o mie de oameni. Multi se aflau pe acoperisurile vagoanelor, pe scari sau intre tampoanele de legatura.