În Sâmbăta Mare, gospodinele pun la punct ultimele pregătiri pentru prima zi de Paște. Fie că este vorba despre curățenia în casă, coacerea cozonacilor, a păștii, prepararea drobului, a borșului sau a fripturii de miel, în ultima zi din Săptămâna Patimilor există anumite obiceiuri și tradiții religioase musai de urmat de către credincioșii ortodocși. Iată ce nu este bine să faci în noaptea când cerurile se deschid.
Sâmbăta Mare este ziua dinaintea Paștelui și ultima zi a Săptămânii Patimilor și comemorează ziua în care trupul lui Iisus Hristos a fost așezat în mormântul sfânt. În această zi, gospodinele sacrifică mielul și pregătesc bucatele specifice acestei sărbători și își aduc aminte de patimile suferite de Hristos pentru mântuirea omenirii.
Încă din cele mai vechi timpuri, în Sâmbăta Mare, credincioșii ortodocși vor dedica ziua rugăciunii, reculegerii și postului. Se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paște, se face curățenie în casă și se pregătesc hainele noi – care se vor purta în ziua de duminică la Inviere. Nu se spală și nu se coase în această zi, însă ai voie să speli vasele în care ai pregătit mâncărurile tradiționale de Paște.
Din moși-strămoși se crede că de Sâmbăta Mare cerurile se deschid, noaptea în care practicile magice, vrăjitoria, descântecele și ritualurile își amplifică puterea, căpătând noi valențe. Totodată, dacă vrei să ți se îndeplinească cele mai arzătoare dorințe, nu trebuie să dormi în această noapte.
În Sâmbăta Mare sau Sâmbăta Paștelui, pentru sănătatea fiecărui membru al familiei, oasele și resturile care rămân după tăierea mielului se îngroapă la rădăcina unui măr sau păr sănătos.
Se crede că dacă te împiedici în timp ce te îndrepți spre slujba de Înviere, vei avea un an greu și plin de încercări. În timpul slujbei, când se trag clopotele, este bine să ai o bucată de fier între dinţi, astfel încât să fii ferit de dureri de măsele întreg anul.
Citește și: CU CÂT AU AJUNS SĂ SE VÂNDĂ OUĂLE ÎN PIEȚELE DIN BUCUREȘTI. DIFERENȚĂ MARE DE PREȚ FAȚĂ DE SUPERMARKETURI
“Doamne lisuse Hristoase, Judecătorul meu, cunosc că păcatele mele sunt fără de număr. De aceea, Te rog în această zi, în care de Iosif şi de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul şi Îndumnezeitul Tău suflet şi de acolo ai îndepărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale şi ai adus bucurie nespus de mare strămoşilor noştri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită şi i-ai suit în Rai. Îngroapă păcatele şi cugetele mele cele rele şi viclene, ca să piară din mintea mea şi să nu se mai lupte cu sufletul meu.
Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor şi suie mintea mea la cer, ca sa mă bucur de Faţa Ta. Aşa, Doamne, primeşte umilita mea rugăciune ca o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari şi de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima, care împreună cu ucenicii şi cu mironosiţele Te-au pus în mormânt, iar a treia zi Te-au văzut înviat din morţi şi la înălţarea Ta Te-a văzut suindu-Te de la pământ la cer, însoţit de Sfinţii Tăi Îngeri.
Îndură-Te, Doamne, şi de cei vii, şi de cei răposaţi, pentru rugăciunile Sfinţilor Tăi către care zic şi eu, nevrednicul: O, fericiţi slujitori ai lui Dumnezeu! Nu încetaţi a vă ruga Lui ziua şi noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greşim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociţi pentru noi Darul şi ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu ştim a-l cere după cuviinţă.
Nu încetaţi a vă ruga, pentru ca prin rugăciunile voastre, păcătoşii să câştige iertare, săracii ajutor, întristaţii mângâiere, bolnavii sănătate, cei slabi la minte înţelepciune, cei tulburaţi linişte, cei asupriţi ocrotire şi toţi împreună Darul lui Dumnezeu, spre folosul cel sufletesc, în mărirea lui Dumnezeu Celui în Treime lăudat, Căruia i se cuvine cinste şi închinăciune în veci. Amin!“