Luni ii sarbatorim pe Sfintii apostoli Petru si Pavel.
Aceasta zi, denumita popular SanPetru de Vara, aduce cu sine o serie de obiceiuri, traditii si superstitii. In popor, ziua de 29 iunie marcheaza mijlocul verii agrare si timpul secerisului. Cei doi apostoli sunt pomeniti impreuna pentru ca au murit in aceeasi zi.
Se spune ca Sfantul Petru guverneaza peste ploaie si caldura, poseda puterea de a arunca grindina peste pamant. Inainte de a o slobozi, el o fierbe trei zile la rand pentru a o marunti astfel incat sa nu afecteze prea tare ogoarele muritorilor. Se spune ca atunci cand Sfantul Petru plesneste din bici, sar din acesta scantei, care, odata cazute pe pamant, se transforma in licurici.
In ziua sarbatorii, oamenii obisnuiesc sa dea de pomana pentru sufletele celor morti- sarbatoarea fiind cunoscuta si sub numele de Mosii de Sanpetru. In aceasta zi, femeile impart oale cu apa, pentru ca cei morti sa aiba ce bea pe lumea cealalta- tot in aceasta zi oamenii au voie sa lucreaze orice, dar sa nu toarca, caci se crede ca astfel se intorc colacii de la morti. Oamenii pistruiati trebuie sa se spele pe fata cu apa la miezul noptii, cand canta cocosul; traditia spune ca respectand acest ritual, pistruii nu se mai inmultesc.(B.V.)