Anual, pe data de 6 decembrie, este mare sărbătoare în rândul românilor. Sfântul Nicolae este sărbătorit de către Biserica Ortodoxă și de către cei care-i poartă numele. Cunoscut drept ocrotitorul copiilor, de aici a pornit tradiția conform căreia, în dimineața acestei zile, cei mici se trezesc entuziasmați și aleargă către ghetuțele pregătite de cu seară, pentru a vedea ce le-a adus Moș Nicolae.
În tradiția românească, există o serie de superstiții de care credincioșii țin cont și își ghidează acțiunile în funcție de acestea. Potrivit datinilor, sunt câteva lucruri pe care nu este bine să le faci, pentru că se crede că viața îți va fi invadată de ghinion și necaz. Iată ce nu ai voie să faci astăzi, cu ocazia sărbătorii Sfântului Nicolae. (VEZI ȘI: CE CADOURI NU SE OFERĂ NICIODATĂ DE MOŞ NICOLAE? ADUC GHINION NEBĂNUIT)
Prima regulă care este adusă la cunoștință este aceea că spălatul și curățenia sunt interzise. Se spune că gospodinele nu au voie să facă treburi gospodărești, nici măcar să bage haine la mașina de spălat, să măture sau să dea cu aspiratorul.
Tot cu ocazia acestei sărbători se spune că nu este bine să te cerți cu nimeni și este recomandat să stai cât mai departe de scandaluri. Astfel, dacă în ziua Sfântului Nicolae te vei certa cu cineva, superstițiile spun că vei avea parte de un Crăciun nefericit și cu multă tristețe.
Mai mult decât atât, liniștea din sânul familiei va fi zdruncinată. Astfel, evită pe cât de mulți poți să fii implicat într-un conflict.
De asemenea, dacă ești certat cu cineva, astăzi este o zi potrivită pentru a vă împăca. Se spune că dacă dai la o parte dușmăniile și nemulțumirile, vei avea parte de pace și multe bucurii în anul care urmează. (CITEȘTE ȘI: SFÂNTUL NICOLAE 2022. CUI TREBUI SĂ UREZI ,,LA MULȚI ANI!”, CU OCAZIA SĂRBĂTORII DIN 6 DECEMBRIE)
În această zi, tradiția spune că nu este bine să oferi celor dragi cadouri sub forma unor obiecte ascuțite sau de culoare neagră. De asemenea, nu se oferă nici buijuterii sau produse de cosmetică.
Românii obișnuiesc să pună în apă crenguțe de pomi fructiferi în casă, lângă o icoană, pentru a vedea dacă înfloresc de Anul Nou. Acest lucru îi ajută să afle cum va fi recolta în anul viitor, în funcție de crenguța care a înflorit.
De Sfântul Nicolae, credincioșii obișnuiesc să meargă la biserică și să se roage pentru cei dragi. Este un moment prielnic pentru a cere iertare pentru greșelile lor. De asemenea, se dă de pomană în amintirea celor care au trecut în neființă.