Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe. Ce să faci azi, 23 aprilie 2024, ca să ai noroc tot anul

Publicat: 23/04/2024 | 12:06
Sfântul Gheorghe este protectorul și ocrotitorul Armatei Române/ sursă foto: doxologia

În fiecare an, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – Sfântul purtător de biruință –  este sărbătorit pe data de 23 aprilie. În jurul zilei sfinte – sărbătoare cu cruce roșie, creștinii au creat o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții. Iată câteva dintre aceste lucruri despre care se spune că este bine să le faci în această zi. 

Pe 23 aprilie 2024 este sărbătoare cu cruce roșie pentru creștini ortodocși, fiind prăznuit Sfântul Marea Mucenic Gheorghe. Sfântul Gheorghe s-a născut în Capadocia și a trăit în timpul domniei împăratului Dioclețian și a devenit unul dintre cei mai importanți apărători ai creștinismului. Cunoscut pentru iubirea sa față de Dumnezeu, a devenit Mare Mucenic în anul 303. Una dintre cele mai cunoscute legende legate de Sf. Gheorghe este cea în care el învinge un balaur – care semnifică biruința credinței creștine în fața răului.

Citește și: MESAJE DE SFÂNTUL GHEORGHE 2024. CELE MAI FRUMOASE URĂRI PENTRU RUDE, PRIETENI SAU COLEGI

Tradiții, superstiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe 2024

Cunoscut în tradiția populară ca fiind un zeu al vegetației și protectorul naturii înverzite, al vitelor și al oilor, se crede că atunci când broaștele cântă pentru prima oară, Sfântul Gheorghe deschide drumul naturii spre viață. În noaptea de Sfântul Gheorghe, se crede că strigoii și spiritele malefice ies la iveală și încep să umble pe la animalele din gospodărie. Ciobanii obișnuiesc să ungă ugerul vacilor cu usturoi și să tămâieze grajdurile.

În dimineața zilei de 23 aprilie, fetele nemăritate așezau în drum brazde verzi, împodobite cu coronițe, așteptând ca feciorii să treacă peste ele. Fetele ale căror coronițe  sunt călcate se spune că se vor mărita în acel an. Brazdele și coronițele urmau să fie păstrate tot anul – fiind folosite pentru farmece sau ca remediu în ameliorarea anumitor boli.

Nimeni nu are voie să doarmă în ziua de Sfântul Gheorghe. Cel ce va încălca această regulă tot anul va fi somnoros și fără vlagă. Gunoiul strâns în ziua de Sf. Gheorghe se pune la rădăcina pomilor, ca să rodească bine. În această zi importantă nu se coase, nu se spală, nu se lucrează, nu se face curat în gospodărie și pentru a nu atrage ghinion, este important să știi că nu este bine să te cerți cu nimeni.

Se spune că este bine ca – înainte de răsăritul soarelui – oamenii să se scalde într-o apă curgătoare. Astfel se vor curăța de păcate și rele și vor fi sănătoși tot anul. Pentru a fi ferite de boli și necazuri, în unele zone ale țării, femeile se spălau pe față cu apă în care puneau câteva fire de busuioc.

Dacă în ziua de Sfântul Gheorghe va fi rouă multă, este un semn că tot anul va fi bogat din punct de vedere al recoltelor. Totodată, gospodarii obișnuiesc să culeagă buruieni de leac de pe câmp, care vor fi păstrate pe tot parcursul anului. Dacă această zi este ploioasă, se spune că recoltele de grâu vor da roade din belșug.

În ajunul sărbătorii, la biserici se împarte liliac, iar în unele zone ale țării, leuștean. Bărbații trebuie să împodobească locuințele cu ramuri verzi de salcie – pentru a fi apărați de boli și pagubă. Se crede că această zi este una prielnică pentru a face farmece și vrăji.