Paştele catolic poate cădea în luna martie sau aprilie, dar niciodată în luna mai, în timp ce Paștele Ortodox poate cădea în aprilie sau mai, dar niciodată în martie. O dată la 3-4 ani cele două sărbători sunt în aceeași zi. 1960 a fost ultimul an în care Paștele catolic a fost sărbătorit pe 17 aprilie.
Paștele pe care îl celebrează duminică credincioșii romano-catolici, reformați, unitarieni și evanghelici va fi urmat, duminica viitoare, de sărbătoarea similară a creștinilor ortodocși.
În Vinerea Mare și în Sâmbăta Mare nu se celebrează Sfânta Liturghie, iar Sâmbăta Mare este „zi aliturgică”, o zi de tăcere, a mormântului, în așteptarea nopții Învierii, sâmbătă spre duminică.
Cele mai importante momente din noaptea de Înviere sunt: binecuvântarea focului în afara bisericii, aprinderea lumânării pascale şi a celorlalte lumânări, cântările speciale adresate lui Hristos, lecturile din Vechiul Testament, proclamarea evangheliei Învierii și împărtăşirea credincioşilor.
CITEȘTE ȘI: FLORIILE – SĂRBĂTOARE MARE PENTRU CREȘTINII ORTODOCȘI. CE SĂ NU FACI NICIODATĂ ÎN ACEASTĂ ZI
Sunt multe tradiții ce nu au legătură cu religia: în multe locuri copiii pornesc la ”vânătoare de ouă” pentru a găsi ouăle ascunse în case sau grădini. Apa de Paște este specială și de ea se leagă multe tradiții, în Transilvania fiind cunoscut obiceiul mersului „cu stropitul” sau „cu udatul”.
La Vatican, slujba de Înviere a început sâmbătă seara fără niciun fel de restricții, după doi ani de pandemie, dar cu umbra războiului în sufletele credincioșilor. Papa Francisc a vorbit despre „ororile, întunericul și cruzimea războiului”, în timp ce alături i-au stat primarul orașului ucrainean Melitopol, Ivan Fedorov (care fusese răpit de forțele ruse, dar ulterior a reușit să fie eliberat), și trei parlamentari ucraineni.
În timpul discursului său, Suveranul Pontif a invocat „gesturi de pace în aceste zile marcate de oroarea războiului” și a remarcat că, în timp ce „mulți scriitori evocă frumusețea nopților înstelate, nopțile de război, însă, sunt străbătute de acele fascicule luminoase care anunță moartea”, relatează The Guardian.
„În acest întuneric provocat de război, provocat de cruzime, cu toții ne rugăm. Ne rugăm pentru voi și alături de voi în această seară. Ne rugăm pentru toată suferința voastră. Putem doar să vă oferim apropierea noastră și rugăciunea noastră și să vă spunem să aveți curaj și că suntem alături de voi. Celebrăm cel mai important lucru: Hristos a Înviat!”, a spus Papa Francisc. Suveranul Pontif și-a încheiat mesajul spunând în limba ucraineană „Hristos a înviat!”.
Sursa foto: Profimedia