Tradiții și obiceiuri de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce este interzis să faci în ziua de sărbătoare cu cruce roșie
Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare importantă pentru credincioșii ortodocși, fiind celebrată în vinerea din Săptămâna Luminată. Este o zi religioasă care nu are dată fixă, fiind sărbătorită cu cruce roșie în calendarul ortodox. După cele trei zile de Paște, enoriașii trebuie să urmeze anumite tradiții și obiceiuri în zilele de după Învierea Domnului. Ce este interzis să facă pe data de 10 Mai 2024?
Izvorul Tămăduirii se sărbătorește anul acesta pe data de 10 Mai 2024. Este o sărbătoare religioasă care nu are dată fixă, ci este celebrată vinerea din Săptămâna Luminată. După cele trei zile în care enoriașii au sărbătorit Paștele, acum vor avea de respectat tradițiile și obiceiurile de Izvorul Tămăduirii, sărbătoare trecută cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox. Pe data de 10 Mai 2024 este prăznuit și Sfântul Simon Zilotul, pe lângă Izvorul Tămăduirii.
CITEȘTE ȘI: OBICEIURI ȘI TRADIȚII DE SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ! CE TREBUIE SĂ FACI DUPĂ PAȘTI
Ce semnificație are Izvorul Tămăduirii
Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii a apărut pe vremea lui Leon cel Mare. Acesta a găsit într-o pădure, un om orb care i-a cerut apă. Maica Domnului l-a îndemnat pe Leon cel Mare să-i dea apă dintr-un anumit izvor. După ce a băut din acea apă, orbul s-a vindecat. Așa a apărut Izvorul Tămăduirii. După ce a devenit împărat, Leon cel Mare ar fi ridicat o biserică pentru a-i mulțumi Maicii Domnului. Acel lăcaș sfânt a fost construit în apropiere de izvorul unde orbul s-a vindecat de orbirea sa. Astfel, biserica a devenit locul unde s-au înfăptuit și alte minuni.
CITEȘTE ȘI: RITUALUL PRIN CARE BUNICII NOȘTRI AFLAU CÂT MAI AU DE TRĂIT DE IZVORUL TĂMĂDUIRII. IATĂ CE TREBUIE SĂ FACI
Ce tradiții trebuie să respecte credincioșii de Izvorul Tămăduirii
În Săptămâna Luminată, enoriașii trebuie să respecte mai multe obiceiuri și superstiții. În această zi de mare sărbătoare se face sfinţirea agheasmei mici după Liturghie. Toți cei care beau apa sfințită se vor vindeca de bolile care suferă, fie ele trupești sau sufletești, după cum spune tradiția. În ziua de vineri din Săptămâna Luminată, tinerii pot face „legământul juvenil” sau „înfrățitul”, un pact prin care-și jură susținerea necondiționată, indiferent de orice obstacol întâlnit în viață.
Gospodinele nu au voie să spele în această zi și nici să facă treburi casnice, căci este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox. Enoriașii merg la biserică, să ia apă sfințită de preot, să se roage și să-i mulțumească lui Dumnezeu. Este o zi importantă pentru ortodocși, iar majoritatea o respectă cu prisosință.