Traditii si obiceiuri de Ignat. Deseneaza-ti o cruce pe frunte cu sangele porcului si vei fi ferit de boli grave
Daca plangi in momentul sacrificarii, va avea carnea tare
Se crede ca in aceasta noapte, cea a Sf. Ignatie Teofanul, porcul viseaza cutitul cu care va fi taiat. De unde vine aceasta credinta a oamenilor care se pastreaza de sute de ani si de ce a fost aleasa tocmai ziua de 20 decembrie ca zi a taierii porcilor? Traditia spune ca in ruma cu cateva sute de ani, un barbat pe nume Ignat si-a ucis din greseala tatal cu securea atunci cand vroia sa taie porcul. Dupa ce l-a inmormantat omul si-a luat lumea in cap si a parasit satul natal, dar pana la sfarsitul vietii lui, in noaptea de 19 spre 20 decembrie, a visat securea in fiecare an. Daca esti milos, nu e bine sa asisti la ritualul taierii porcului. Nu plange si nu suferi in momentul sacrificarii pentru ca animalul va avea carnea foarte tare iar bucatele nu-ti vor iesi gustoase.
Foloseste sangele animalului ca sa te protejezi impotriva bolilor grele
Unul dintre momentele unice ale taierii porcului este insemnarea mebrilor familiei care l-a crescut. Dupa taierea porcului, fa-ti o cruce pe frunte cu sangele lui si vei ferit de boli grave in urmatorul an. Tot asa e bine sa procedezi cu copiii si cu restul familiei. Se spune ca daca in momentul sacrificarii curge mult sange din el, vei avea un an imbelsugat, cu mesele pline de bunatati. Daca are splina subtire iarna aceasta va fi extrem de geroasa si fara prea multa zapada, primavara va veni cu repeziciune, dar vara si toamna vor fi sarace in roade. In schimb, daca splina porcului va fi groasa, ne asteapta o iarna grea, cu ninsori abundente, primavara va veni tarziu, dar vara si toamna vor fi bogate in grane, fructe si legume.
Bucura-te de pomana porcului ca sa ai tot ce-ti trebuie pe viitor
Pomana porcului nu este un ritual al pofticiosilor, ci unul care prevesteste un an nou promitator, cu ceea ce-i trebuie omului pentru traiul zilnic. Asadar, chiar daca tii post ar fi bine sa nu treci peste acest obicei. Taie cateva bucatele de carne din toate partile porcului (muschi, ceafa, coasta, falca etc.) si pune-le intr-un ceaun la prajit. Pune alaturi si o mamaliguta traditionala, toarna un pic de tuica sau vin in pahare si invita pe cineva la masa. In acest mod, atragi bunastarea in casa ta in 2012.
Incinge o hora si vei petrece sarbatorile in tihna, alaturi de cei dragi
Ca orice zi festiva, de Ignat nu trebuie sa te mai preocupi de altceva in afara ritualului sacrificarii animalului. Asta pentru ca porcul este considerat aducator de noroc. Dupa tansare, sortare si pomana, incheie ziua dand tonul distractiei. Incinge o hora in jurul porcului cu toti cei dragi tie, si te vei bucura de cele mai frumoase sarbatori din viata ta, alaturi de oamenii la care tii cu adevarat. De fapt, aceasta este ziua in care incep pregatirile pentru marea sarbatore a Nasterii Domnului. Si cum altfel ar putea incepe, daca nu cu voie buna alaturi de cei dragi.
Probabil nimeni nu a reusit sa redea frumusetea obiceiului taierii porcului, asa cum a facut-o cel mai important scriitor si povestitor roman Ion Creanga, in „Amintiri din Copilarie”. „La Craciun, cand taia tata porcul, si-l parlia, si-l oparia, si-l invalia iute cu paie, de-l inadusii, ca sa se poata rade mai frumos, eu incalecam pe porc deasupra paielor si faceam un chef de mii de lei”.