Perioada sărbătorilor se apropie, iar odată cu ea și tradițiile specifice românești. Crăciunul este sărbătoarea preferată a tuturor și are drept scop celebrarea în familie, împărțirea iubirii și a speranței. De-a lungul timpului, deși unele dintre obiceiuri s-au pierdut, copiii trebuie să respecte neapărat această tradiție, pentru a nu lăsa farmecul sărbătorilor să dispară.
Tradițiile specifice românești din perioada sărbătorilor au fost transmise din generație în generație, iar bogăția culturală este una din calitățile nemuritoare ale României.
CITEȘTE ȘI: Cum va arăta masa de Crăciun a Andreei Esca. Alexia Eram a dat din casă: ”Avem niște tabieturi”
Una dintre cele mai cunoscute tradiții este colindatul. Copiii merg din ușă în ușă și împart atmosfera minunată a sărbătorii de Crăciun, aducând vestea Nașterii Domnului. Unele dintre cele mai cunoscute și iubite colinde, precum „O, ce veste minunată” sau „Steaua sus răsare”, reușesc să amplifice bucuria și căldura sărbătorilor atunci când răsună din glasurile micuților. Prin urmare, toți copiii sunt încurajați să mențină în viață această tradiție care ne-a fost oferită din generație în generație.
Bineînțeles că printre tradițiile nelipsite din această perioadă magică se află și preparatele tradiționale românești, fără de care Crăciunul nu ar putea fi complet. Masa de Crăciun este îmbelșugată, iar gospodinele își servesc familia cu sarmale, cârnați, cozonaci, piftie și multe alte bunătăți. Mai mult, preparatele se diversifică în funcție de regiunea din țară, fiecare zonă având propriile ei delicatese.
De asemenea, Steaua, Plugușorul și Sorcova reprezintă bucuriile copiilor din perioada de sărbători. Aceste ritualuri tradiționale simbolizează belșug și noroc pentru anul ce urmează să vină.
După cum vă spuneam, unele dintre obiceiuri s-au pierdut. Sărbătorile de iarnă, cândva pline de farmec și tradiții, par să-și fi pierdut din esență în ultimii ani. Obiceiurile vechi, care aduceau bucurie și uneau oameni, sunt din ce în ce mai rare. Această schimbare nu a trecut neobservată nici de Puya, unul dintre cei mai apreciați artiști de la noi, care și-a exprimat regretul față de pierderea unei tradiții dragi: colindatul.
Puya a povestit cum, în trecut, obișnuia să meargă cu fetele sale la colindat, dar a observat că interesul celor care primesc colindători a scăzut considerabil. Acum, artistul este dezamăgit de faptul că tradiția colindatului nu mai este primită cu același entuziasm ca odinioară.
VEZI AICI CE A SPUS: Puya e dezamăgit! Ce tradiție de Crăciun au pierdut românii și el regretă: „Degeaba bați…”