Tradiții și obiceiuri de Crăciun. Ce e bine să faci pe 24 şi 25 decembrie 2023
Tradiții și obiceiurile de Crăciun variază de la o regiune la alta. Fie că este vorba despre legenda lui Moș Crăciun, colindele, împodobitul bradului, masa de Crăciun în familie, puțini sunt cei care știu ce e bine să faci pe 24 și 25 decembrie 2023. Cele mai populare credințe și superstiții românești.
Crăciunul la români este una dintre cele mai îndrăgite și așteptate sărbători din an. Nașterea Domnului Iisus Hristos se sărbătorește pe data de 25 decembrie. Deși o parte din tradițiile populare s-au pierdut sau chiar au fost înlocuite cu altele noi, românii se bucură la fel de mult de magia sărbătorilor de iarnă.
Citește și: CÂȚI LEI COSTĂ 1 KILOGRAM DE SLĂNINUȚĂ AFUMATĂ ÎN SUPERMARKETURILE CORA DIN BUCUREȘTI
Tradiții și obiceiuri de Crăciun
Înainte de ajunul Crăciunului, în noaptea de 23 spre 24 decembrie, în unele zone ale țării se împart bucate de post pentru sufletul celor trecuți la cele Sfinte. Totodată, în această perioadă încep colindătorii merg din casă în casă să anunțe Nașterea Domnului, una dintre cele mai îndrăgite tradiții de Crăciun.
Conform tradițiilor, în ajunul Crăciunului (24 decembrie) se spune că nu este bine împrumuți obiecte sau lucruri și nici să scoți gunoiul afară din casă. Fetele nemăritate trebuie să țină post negru și vor avea ocazia să-și viseze ursitul, dacă pun pe pervazul ferestrei câte o bucată din fiecare preparat pentru masa de Crăciun. În ziua de Ajun, în unele zone rurale, se coace cozonacul, se pun pe masă două pâini, sare, pește, grâu și un pahar cu apă – se crede că noaptea ursitul va veni și va gusta, iar fetele vor putea să-și vadă alesul. În noaptea de 24 spre 25, în unele zone ale țării, se spune că apa se transformă în vin, iar alimentele încep să vorbească.
În dimineața de Crăciun (25 decembrie) este bine să ne spălăm cu apă curată dintr-un izvor sau fântână în care se pune o monedă de argint. Copiii (și nu numai) se vor bucura de cadourile lăsate sub brad de către Moș Crăciun. Tradiția spune că începând cu prima zi de Crăciun și până la Bobotează, copiii sunt lăsați să umble cu steaua. Tinerii vor pune în scenă nașterea lui Hristos – datina Vicliemul sau Irozii.