Pe data de 25 martie, credincioșii sărbătoresc Buna Vestire, adică momentul în care Sfântul Arhanghel Mihail i s-a arătat pentru prima dată Maicii Domnului și i-a mărturisit că va aduce pe lume un fiu. Așa cum era de așteptat, există o serie de obiceiuri și tradiții pe care trebuie să le respecte toți cei care vor să aibă în continuare parte de un an bun și plin de reușite.
De-a lungul sutelor de ani au apărut din ce în ce mai multe tradiții și obiceiuri cu privire la ziua de 25 martie. Trebuie să amintim și faptul că Buna Vestire este prima sărbătoare confirmată în documente, dintre cele în care biserica o cinstește pe Maica Domnului.
VEZI ȘI: Tradiții și obiceiuri de Paște. Ce nu este bine să faci în Săptămâna Mare
Oamenii din popor vorbesc despre multe tradiții, printre care se numără și cea legată de certurile care au loc în ziua de Buna Vestire. Se crede că cei care aleg să aibă discuții în contradictoriu pe 25 martie va avea necazuri pe toată perioada anului. De asemenea, previziunile meteorologice sunt nelipsite, crezându-se că aşa cum este vremea ziua de Buna Vestire, aşa va fi şi în ziua de Paşti.
În unele regiuni, pe data de 25 martie, credincioșii obișnuiesc să pună în pragul casei pâine și sare, deoarece consideră că este mâncarea îngerilor care trec și sfințesc locuința. Cântatul cucului este o altă „tradiție” care s-a „infiltrat” în credința populară. Astfel, cântecul cucului trebuie așteptat de oameni cu veselie, cu stomacul plin și cu buzunarele pline de bani. Dacă nu ai bani și nici stomacul nu este plin, atunci se zice că lucrurile nu vor merge tocmai bine.
În ceea ce privește lucrurile care își sunt interzise de Buna Vestire, credincioșii fac tot posibilul pentru a le evita. Astfel, gospodinele evită să pună ouă sub cloșcă pentru ca puii să nu iasă cu malformații.