Tradiții și legende de 1 martie! De ce dăruiesc, de fapt, mărțișoare

Publicat: 28/02/2024 | 17:55
Tradiții de mărțișor/ Sursa foto: Pixabay

Oamenii așteaptă cu drag venirea primăverii. Ziua de 1 martie este una specială pentru că se oferă un mic simbol, numit mărțișor. Totuși, există și un motiv pentru care se dăruiește acel șnur alb-roșu. Află, în articol, semnificațiile din cultura poporului român. 

Mărțișorul este simbolul lunii martie, iar în jurul lui au luat naștere o mulțime de tradiții și legende. Una dintre acestea spune că oamenii trebuie să dăruiască acel șnur alb-roșu înainte de răsăritul soarelui. Astfel, persoana care îl poartă va fi ferită de rele și îi va merge bine tot anul. Mărțișorul se poate purta la mână, la gât ori pe reverul hainei. De obicei, băieții sunt cei care oferă acest simbol fetelor, dar în unele zone ale țării și reprezentanții genului masculin îl primesc.

Citește și: 3 ZODII FEMININE CARE SE VOR ÎMBOGĂȚI LUNA VIITOARE. ACESTE FEMEI SE VOR UMPLE DE BANI ÎN MARTIE 2024

Tradiții și legende de mărțișor

Mărțișorul este un șnur, format din două fire răsucite, unul alb și unul roșu, reprezentând unitatea contrariilor: vară-iarnă, căldură-frig, fertilitate-sterilitate, lumină-întuneric. Acesta trebuie purtat fie la mână, fie la în piept.

Tradiția spune că mărțișorul se poartă timp de 12 zile, după care se leagă de un pom fructifer. În cazul copiilor, dacă acel copac avea roade în anul respectiv, le mergea bone toată viața. În același timp, în unele zone ale României, oamenii îl poartă până când înfloresc bujorii.

De asemenea, există persoane care susțin că în vremurile trecute, simbolul lunii martie era purtat e la 1 martie până când se arătau semnele de biruință ale primăverii: se aude cucul cântând, înfloresc cireșii, vin berzele sau rândunelele, conform Creștinortodox.ro.

O legendă din cultura populară spune că mărțișorul ar fi fost tors de Baba Dochia în timp ce urca la munte cu oile. Baba Dochia este un personaj din mitologia românească, al cărui nume ar fi legat de Sfânta muceniță Evdochia din Heliopolis, sărbătorită în calendarul sfinților pe 1 martie.

Cu timpul, forma mărțișorului s-a schimbat. În prezent, nu mai este doar un simplu șnur. Oamenii au adăugat, la început, o monedă care era asociată cu soarele. Mai mult decât atât, cu acel ban se cumpăra vin roșu, pâine și caș proaspăt. Astfel, purtătorii simbolului de primăvară urmau să aibă fața albă precum cașul și rumenă precum vinul roșul.

O altă tradiție populară este legată de momentul în care se pune mărțișorul. Acest obicei spune că simbolul primăverii trebuie pus înainte de a te da jos din pat pentru a avea parte de protecție și noroc tot anul.

Citește și: 300 LEI CADOU DE LA STAT PENTRU ACEŞTI ROMÂNI! CE TREBUIE SĂ FACĂ PENTRU A PRIMI BANII