Tradiții, obiceiuri, superstiții de Sf. Maria Mare. Ce nu e bine să faci în această zi
Pe 15 august, creștinii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului. Descoperă în rândurile următoare ce tradiții, obiceiuri, superstiții există în această zi.
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare este una dintre cele mai mari sărbători din calendarul ortodox. În anumite comunități creștine din România, de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se pomenesc doar morții, iar ziua onomastică este sărbătorită doar pe 8 septembrie.
Adormirea Maicii Domnului 2023: tradiții și obiceiuri pe 15 august, de Sfânta Maria Mare
Cu ocazia Sfintei Maria Mare, în fiecare zonă din țară, creștinii păstrează o serie de tradiții și obiceiuri.
În dimineața zilei de Sfânta Maria, credincioșii merg la biserică și organizează mese festive prin care dau de pomană celor trecuți în neființă.
CITEŞTE ŞI: POVESTEA EMOȚIONANTĂ A ANEI, O FETIȚĂ CARE A FOST BOTEZATĂ ÎN ÎNCHISOAREA ÎN CARE SE AFLA MAMA EI
Potrivit obiceiului, în Transilvania, femeile măritate trebuie să se trezească imediat ce răsare soarele și să ducă la biserică struguri, prune și faguri de miere, pentru a fi sfințite de preoți și apoi împărțite credincioșilor.
Apoi, femeile merg în cimitir și tămâiază mormintele rudelor.
De sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, din popor se spune că nu e bine să muncești sau să faci alte treburi în gospodărie. Nu este indicat nici să spălăm.
Tot de Sfânta Maria se spune că dacă fetele poartă pe cap o plantă, numită năvalnic, vor atrage pețitori.
Ce nu se face de Sfânta Maria
La sărbătoarea de azi, Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului 2023, nu sunt lipsite superstițiile. Din bătrâni au rămas mai multe lucruri care sunt ”interzise” marți, 15 august.
În multe zone din țară, oamenii de la sate nu aprind focul cu două zile înainte de sărbătoarea Sfintei Marii. Se crede că, în caz contrar, oamenii se îmbolnăvesc, le ia foc bogăția și se pricopsesc cu boli. Nu este bine nici să aprindeți focul pentru a găti în bătătură. Bătrânii mai cred că recoltele vor fi blestemate și fără roade dacă munciți în această zi mare. Ba mai mult, vitele se vor îmbolnăvi.
Dacă aprind focul în ziua de sărbătoare, oamenii riscă să se îmbolnăvească.
Dacă vor lucra pământul în ziua sărbătorii de Sfânta Maria, oamenii vor avea parte de secetă, iar animalele din ogradă se vor îmbolnăvi.
Potrivit unei alte superstiții, în ziua de Sfânta Maria nu este bine să îți tunzi părul și să te întorci din drum, pentru că altfel, Maica Domnului se va întrista și va plânge.