Tradiția din România mai puțin cunoscută! Ce fac localnicii din Satu Mare, de Crăciun, în fiecare an
De cele mai multe ori, de Crăciun, oamenii se strâng în jurul celor dragi din viețile lor și petrec timpul împreună. Pe lângă acest lucru, se înfruptă din preparate delicioase, ies la colindat, cântă, dansează și se distrează. În multe zone ale țării, se respectă și alte tradiții, precum Plugușorul sau jocurile cu măști. Astăzi vă prezentăm un obicei mai puțin cunoscut care este respectat în Satu Mare! Iată ce fac localnicii, de Crăciun, în fiecare an.
Sunt o mulțime de tradiții care sunt menținute, în continuare, de români. De pildă, Plugușorul, jocurile cu măști (Cerbul, Brezaia, Țurca), sau dansurile (Călușarii) sunt câteva dintre tradițiile care se respectă, în regiunile din România. Însă, există o tradiție în Satu Mare mai puțin știută, și anume „bătaia” cu furci. Tradiția se menține de aproape 100 de ani, iar „ritualul” are loc în fața bisericii. După aceea, se merge la colindat.
Vezi și TRADIŢIE BIZARĂ, DE CRĂCIUN! MOTIVUL IREAL PENTRU CARE SE ŢIN SOLZI DE PEŞTE ÎN BUZUNAR
„Bătaia” cu furci, tradiție menținută la Satu Mare de aproape un secol
În cadrul acestei tradiții, tinerii se îmbracă în veste cu clopoței, își vopsesc fețele în roșu și negru și au asupra lor furci. „Bătaia” are loc într-un loc special amenajat. Nu este un act de violență, ci este un obicei care se respectă în Sătmărel, o zonă din Satu Mare, și care dăuinuie de aproape un secol! Există două echipe, iar pe furci se pun colaci.
Un localnic mărturisește: „Echipele sunt împărțite în două. Jumătate de sat în partea stângă, jumătate de sat în partea dreaptă. Prima dată se bat „dracii” de la Viflaim, aceia mai mici”.
O altă persoană a explicat, potrivit observatornews.ro: „Ei au nişte furci în care se pune câte un colac în furcă. Practic acesta este succesul, să îi iei colacul de la „dracul” celălalt. Iar care ia colacul acela este câştigătorul”.
Sursă foto: Pixabay, capturi video Observator