Totul despre eclipsa de Lună de pe 27 iulie 2018!

Publicat: 26/07/2018 | 15:14

Eclipsa de Luna 27 iulie 2018. Cea mai lungă eclipsă totală de Lună din acest secol va avea loc vineri noaptea. Fenomenul va dura o oră și 43 de minute şi, dacă va fi senin, se va putea observa cu ochiul liber din orice colţ al ţării. Şase ore şi 16 minute. Atât îi va lua Lunii să intre şi să iasă din umbra Pământului.

Momentul maxim al eclipsei, când Luna va fi cel mai aproape de centrul umbrei, se va produce la ora 23 şi 22 de minute. Atunci, satelitul natural al planetei noastre va avea cea mai frumoasă culoare. Eclipsa totală va dura aproape două ore, cu un minut mai mult decât următoarele cele mai lungi eclipse totale de Lună din acest secol, care vor avea loc pe 26 iunie 2029, respectiv 7 iulie 2047. Următoarea eclipsă vizibilă din ţara noastră se va produce pe 21 ianuarie 2019.

„Atunci când se produce o eclipsă de Lună, Luna se află în spatele Pământului, văzut de pe Soare. Vom începe să vedem ceva după ora 21:15, atunci când Luna o să fie puţin mai întunecată într-o margine, marginea din stânga jos”, a explicat Adrian Şonka, directorul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, citat de Digi24.

Eclipsa de Lună. Pentru Bucureşti, Luna va răsări la ora 20.37

“După răsăritul Lunii, trebuie doar să aşteptaţi ca această să intre în umbră. Intrarea în umbră începe la ora 21.24, oră de la care veţi putea vedea cum marginea stângă a Lunii va deveni mai puţin strălucitoare decât restul discului. Nu uitaţi să priviţi Luna din când în când, pentru a vedea cum umbra avansează pe disc. Culoarea Lunii se va schimba regiunile acoperite de umbră. După numai o oră Luna se va afla în totalitate în umbra pământului, moment care se produce la ora 22.29. De atunci tot discul se va afla scufundat în umbră, căpătând nunaţe de la portocaliu la cărămiziu, acesta fiind şi momentul în care începe totalitatea”, recomandă astronomii, conform news.ro.

Sub Lună se va afla planeta Marte, vizibilă ca un astru punctiform foarte strălucitor. În timpul eclipsei pot fi observate alte trei planete: Venus (până în ora 22.00), Jupiter (până la miezul nopţii) şi Saturn (toată noaptea). Observatorul astronomic va fi deschis pe 27 iulie, între orele 21.00-03.00.

Angie Voicu