Totul despre contraceptie!

De: Cancan
Publicat: 11/11/2009 | 00:00

Sandra Ionescu Exista numeroase mijloace de informare, dar putem paria ca exista metode contraceptive despre care nici macar nu ai auzit! Poate pentru ca unele sunt proaspat aparute sau pur si simplu informatia nu a ajuns la urechile tale. Statisticile arata ca in Romania se fac, anual, peste 17.000 de intreruperi de sarcina. De aceea, iti prezentam o lista de metode eficiente pentru ca tu sa duci o viata sanatoasa si lipsita de surprize.

Contraceptia veche

In secolul XXI, exista foarte multe cupluri care cred ca actul sexual intrerupt (coitus interruptus), sexul in perioada menstruatiei si spalarile intravaginale le feresc de o sarcina nedorita. Nimic mai fals, iar aceasta ar putea fi o explicatie pentru numeroasele femei care opteaza pentru avort. Si metoda calendarului este mai mult ineficienta decat eficienta, ne spun medicii. In toate aceste cazuri, sansele aparitiei unei sarcini sunt de peste 60%. Metode de contraceptie:

Pilula contraceptiva:

Tratamentul hormonal este una dintre metodele agreate si folosite de femei. Tot ce trebuie sa faci este sa iei o pastila zilnic. Din nefericire, exista cateva inconveniente ale anticonceptionalelor de acest gen: daca ai uitat sa o iei, riscul unei sarcini reapare. Hormonii estrogeni intervin in metabolism, dovada fiind tendinta de ingrasare dupa administrare. Totodata, creste si riscul aparitiei trombozelor, cheaguri de sange formate in vene si artere. Pe cealalta parte, pilulele contraceptive te protejeaza de cancerul ovarian si de o sarcina nedorita.

Injectiile hormonale cu efect contraceptiv :

Sunt eficiente, dar nu se recomanda sa apelati la ele foarte des. Cu o simpla intepatura scapi de grija unei sarcini pe o perioada de doua luni, iar ca efect advers poate perturba ciclul menstrual, uneori fiind nevoie sa treaca 9 luni de la incetarea tratamentului injectabil pentru a deveni din nou fertila. Daca doresti sa optezi pentru aceasta metoda, vei avea nevoie de supraveghere medicala.

Ovule cu spermicid:

Sunt foarte practice. Introduci ovulul inaintea actului sexual si vei fi protejata. Intreaba-ti medicul de aceasta metoda contraceptiva si opteaza pentru ce ti se potriveste. Ovulele nu au efecte secundare.

Inelul vaginal:

Este nou aparut pe piata contraceptivelor feminine. Se introduce intravaginal si are capacitatea de a elibera, dozat, estrogen. Un inel contraceptiv te protejeaza, pe durata a trei saptamani, de o sarcina nedorita.

Plasturele contraceptiv:

Este si el o noutate in domeniu. Tot ce trebuie sa faci este sa-l porti lipit pe brat pentru a fi ferita de o sarcina. Se schimba saptamanal, o data pe saptamana, timp de trei saptamani. A patra se face pauza, apoi se reia procesul.

Steriletul:

Este un dispozitiv care se introduce in uter si opreste patrunderea spermei catre ovul, iar efectul dureaza intre 5 si 10 ani de la implantare. Dezavantajul steriletului este ca poate afecta colul uterin.

Prezervativul si diafragmele:

Sunt sigure in proportie de 98%. Prezervativul insa este singurul care ne fereste de bolile cu transmitere sexuala. Deci, orice alta metoda ati folosi, pentru a evita contaminarea cu virusi sau bacterii venerice, folositi cauciucul.

Pilula de a doua zi:

Este utilizata doar in primele 72 de ore de la actul sexual, atunci cand ati uitat de protectie sau prezervativul s-a rupt. Are efecte adverse, precum stari de greata, ameteli, sangerari si ideal este sa nu o folositi de mai mult de doua ori pe an.