Există multe întrebări cu privire la gravitatea trecerii pe galben la semafor și la consecințele acestei acțiuni. În traficul aglomerat, mulți șoferi se simt tentați să treacă atunci când semaforul este pe galben, dar puțini sunt conștienți de riscurile și amenzile asociate acestui comportament.
Amenda pentru trecerea pe galben la semafor este stabilită conform articolului 99 din OUG 195/2002 republicată. Ignorarea semnificației culorii galbene a semaforului este considerată o contravenție și poate atrage o amendă cuprinsă între 330 și 495 de lei, echivalentul a 2-3 puncte amendă. Totuși, există posibilitatea de a plăti jumătate din amenda minimă, în termen de 15 zile de la primirea procesului verbal, ceea ce înseamnă 165 de lei.
De menționat este că, începând cu 1 ianuarie 2024, punctul amendă a crescut de la 145 la 165 de lei. Comparativ cu anul precedent, amenda pentru aceeași abatere varia între 290 și 435 de lei, sau jumătate din minim, respectiv 145 de lei, în termen de 15 zile de la primirea procesului verbal. De asemenea, până în 2018, jumătate din minimul amenzii putea fi plătită în 48 de ore de la primirea procesului verbal.
În România, mulți șoferi încalcă regulile privind culoarea galbenă a semaforului din diverse motive, fie pentru că nu pot opri în siguranță, fie pentru că se grăbesc. Totuși, această încălcare poate conduce la blocaje în intersecții sau chiar la accidente.
Există și situații excepționale în care trecerea pe galben nu este sancționată, cum ar fi cazurile de urgență sau când circulația este dirijată de un agent de poliție. De asemenea, dacă semaforul pentru înainte și stânga indică culoarea roșie, iar cel pentru semnalizarea la dreapta este galben intermitent, șoferii pot trece fără a fi amendați.
Vești proste ar pute veni pentru șoferii din România, mai ales pentru cei care conduc o mașină fără RCA. Aceștia riscă amenzi usturătoare, de cinci ori mai mari ca până acum. Măsura face parte din propunerile pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară le-a trimis în Parlament pentru aprobare.
Din cauza faptului că foarte multe din vehicule înmatriculate în România nu au RCA, se ia în calcul înăsprirea pedepselor. Astfel, Autoritatea de Supraveghere Financiară a propus o serie de măsuri usturătoare, care au fost deja trimise în Parlament pentru aprobare.
Așa cum spuneam, se anunță zile grele și buzunare goale pentru șoferii din România care circulă cu mașini fără RCA. Aceștia vor risca amenzi de cinci ori mai mari, potrivit propunerilor pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară le-a trimis în Parlament pentru aprobare.
Citește și: INDICATORUL RUTIER PE CARE PUȚINI ȘOFERI ÎL CUNOSC. CE TREBUIE SĂ FACI ȘI UNDE POATE FI ÎNTÂLNIT