Temperaturile din România sunt în continuă scădere, motiv pentru care șoferii au început deja să-și pregătească mașinile pentru sezonul rece. Posesorii de autovehicule care nu atât cauciucuri de iarnă, cât și echipamentul special, riscă să fie amendați.
Potrivit Codului Rutier 2022, schimbarea cauciucurilor de iarnă este obligatorie în momentul în care apare poleiul din cauza căruia se pot produce accidente rutiere. Mașinile trebuie dotate cu cauciucuri de tipul M+S ce pot fi folosite atât pentru porțiunile de drum cu noroi, cât și pentru cele cu zăpadă.
Recomandat este ca anvelopele să nu fie mai vechi de 4-5 ani. Data acestora se poate verifica printr-un calcul simplu, scăzând din anul curent, anul care este inscripționat pe anvelope (DOT).
Nu doar cauciucurile de iarnă fac alcătuiesc echipamentul pentru sezonul rece, ci și un săculeț cu nisip și o lopată. Chiar dacă acest detaliu este prevăzut în Codul Rutier, până și șoferii experimentați pot uita de acest detaliu. Ca urmare, pot să primească atât amendă, cât și să rămână fără talon, până când vor face dovada unei echipări corespunzătoare.
(CITEȘTE ȘI: Anunț important pentru șoferi. RAR a anunțat când devin obligatorii anvelopele de iarnă)
Conform legii, cei care nu au mașina echipată corespunzător riscă să fie amendați. Valoarea se calculează în funcție de punctele de amendă și ajunge la sume cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei.
Chiar dacă anvelopele de iarnă trebuie să fie montate înainte de prima ninsoare, recomandat este să le montați atunci când temperaturile diurne scad sub valoarea de 7 grade celsius, timp de trei zile la rând.
Șoferii care vor să circule în condiții optime trebuie să utilizeze patru anvelope de iarnă identice, potrivit Promotor.
(CITEȘTE ȘI: Când trebuie montate cauciucurile de iarnă. Ce amenzi riscă cei care nu se conformează)