Toți românii trebuie să știe. Ce înseamnă, de fapt, Articolul 4 din Tratatul NATO

Publicat: 16/11/2022 | 07:43
România este țară membră NATO. Sursă foto: Pixabay

România a aderat la NATO în data de 29 martie 2004, devenind, astfel, membru în alianța ce cuprinde 30 de țări, SUA, majoritatea membrilor Uniunii Europene, Regatul Unit, Canada și Turcia. În cazul în care se va activa Articolul 4, din Tratatul Atlanticului de Nord, țara noastră va trebui să acționeze în conformitate cu cerințele organizației.

Potrivit Tratatului Nord-Atlantic Washington DC din 1949, Articolul 4 se declanșează pe fondul unei situații de criză ce ar putea afecta una sau mai multe țări, membre ale alianței. În acest caz, aliații NATO vor participa la consultări comune, spre luare unei decizii.

„Părţile vor avea consultări comune, ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este ameninţată integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea vreuneia dintre Părţi”, se arară în Articolul 4, din Tratatul NATO.

(CITEȘTE ȘI: Marcel Ciolacu susține „cu tărie” ratificarea aderării Suediei și Finlandei la NATO: „Un răspuns ferm pentru Rusia”)

Cum vor lua membrii NATO decizii, în caz de activarea Articolului 4

În situația în care unul dintre statele aliate se va simți amenințat teritorial, membrii organizației vor ajuta la luarea deciziilor, prin discuții și consultări, până se va ajunge la un consens. NATO oferă consultări pentru statele membre, aceasta fiind o parte a cadrului decizional al organizației.

Dacă o țară care face parte din alianță cere invocarea Articolului 4, statele membre se vor reuni în cadrul Consiliului Nord-Atlantic, acesta fiind factorul decizional de bază.

„Statele care sunt parte a prezentului Tratat își reafirmă credința în obiectivele și principiile Cartei Națiunilor Unite, precum și dorința lor de a conviețui în pace cu toate popoarele și guvernele. Ele sunt angajate în salvgardarea (protejarea, n.r.) libertății, a moștenirii comune și a civilizațiilor popoarelor pe care le reprezintă, pe baza principiilor democrației, liberții individuale și a literei legii.

Ele caută să promoveze stabilitatea și bunăstarea zonei nord-atlantice. Ele sunt hotărâte să își unească eforturile în scopul apărării colective și  al păstrării păcii și  securității”, se arată în Tratatul Nord-Atlantic Washington DC, din data de 4 aprilie 1949.

(CITEȘTE ȘI: Cum ar răspunde NATO în cazul unui atac nuclear în Ucraina. Fostul șef al CIA face declarații)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult