Fiecare țară afectată de criza coronavirusului încearcă să ia toate măsurile pentru răspândirea infecției să fie cel puțin întîrziată, dacă nu stopată, iar distanțarea socială – oricât ar fi de incomodă, în unele situații – nu este decât o altă metodă prin care oamenii se pot proteja de virusul letal. Și în Romînia, ca și în alte părți ale globului, oamenii suportă greu izolarea impusă de autorități, mulți dintre ei trecând peste restricții și ieșind din case fără să aibă motive întemeiate.
La nivelul Uniunii Europene, spre exemplu, se va lua decizia ca monitorizarea persoanelor care se află în izolare să fie făcută și prin intermediul telefoanelor mobile. Multe voci afirmă că această decizie este una exagerată – prin care cetățenii sunt controlați suplimentar -, dar în contextul în care sunt înregistrate din ce în ce mai multe victime din cauza COVID-19 oamenii trebuie să înțeleagă măsurile restrictive și, în ultimă instanță, să le accepte.
Reprezentanții Comisiei Europene au afirmat că utilizatorii se află sub protecția anonimatului, iar toate datele înregistrate vor fi șterse după ce pandemia de coronavirus se va încheia. Există discuții oficiale cu operatorii de telefonie mobilă din multe țări, iar o decizie finală – valabilă pentru toate statele Uniunii Europene – va fi luată săptămâna viitoare, potrivit informațiilor transmise de a1.ro.
Potrivit informațiilor oficiale, 5.621 de români care nu au respectat măsura privind restrictionarea circulației prevăzută de ordonanța militară, a anunțat Inspectoratul General al Poliției Române. Acestora le-au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 7.404.297 de lei.