Toți românii trebuie să știe asta! Care este diferența între stare de urgență și starea de alertă
Există diferențe clare între starea de alertă și starea de urgență. Starea de alertă este declarată de Comitetul pentru situații de urgență, cu aprobarea premierului. Iar în timpul acesteia cetățenii nu pot fi amendați și nu pot fi emise ordonanțe militare
Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale, a explicat la Digi 24 care sunt diferențele dintre cele două și ce măsuri se aplică în fiecare caz. (CITEȘTE ȘI: DONALD TRUMP VREA SĂ CEARĂ DESPĂGUBIRI BEIJINGULUI, ÎN URMA PAGUBELOR CAUZATE DE NOUL CORONAVIRUS. CARE ESTE SUMA URIAȘĂ LA CARE S-A GÂNDIT)
„Starea de alertă este mai simplă, mai mică decât starea de urgență. Starea de urgență este la nivelul ministrului de Interne, decretată de președinte. Starea de alertă este declarată de Comitetul pentru situații de urgență, cu aprobarea premierului…
În starea de alertă nu se pot da ordonanțe militare. Se pot da doar ordine, care nu au aceeași putere. De asemenea, în starea de alertă nu se pot stabili amenzi”, a declarat Augustin Zegrean, precizând că ordonanțele militare care sunt acum în vigoare expiră odată cu starea de urgență. „Dacă vor să mențină amenzile, vor trebui să dea o lege”, a spus Augustin Zegrean.
Pentru a preveni răspândirea virusului COVID-19, președintele Klaus Iohannis a instaurat prin decret starea de urgență. Aceasta se va ridica după data de 15 mai. În prezent Guvernul și Președintele analizează ipoteza declarării stării de alertă, când expiră starea de urgență. (VEZI ȘI: DECIZIE DE ULTIMĂ ORĂ! CABINETE STOMATOLOGICE DESCHISE ÎN BUCUREȘTI. ANUNȚUL FĂCUT DE GABRIELA FIREA)
Aceasta este o măsură necesară pentru a putea fi menținute, legal, unele dintre restricțiile impuse pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.