Vești importante pentru românii care locuiesc la bloc! Metodele de încălzire au fost schimbate. Anunțul oficial a fost făcut chiar de Ministerul Energiei. Este vorba despre o decizie la nivelul țării, potrivit evz.ro. Ce se prevede în ultima variantă a Planului Național Integrat Energie Schimbări Climatice (PNIESC)?
Utilizarea boilerelor pe gaz pentru încălzirea locuințelor va scădea până în anul 2025, pe măsură ce pompele de căldură vor deveni soluția principală.
Pompele de căldură apă/aer funcționează diferit, captând căldura din exterior, chiar și atunci când sunt temperaturi scăzute. Acestea sunt capabile să asigure încălzirea locuințelor datorită agentului frigorific special.
Dispozitivele oferă o alternativă ecologică și eficientă. Au ca avantaj că pot fi folosite chiar și pe timp de vară, pentru răcire.
Ministerul Energiei a subliniat, de asemenea, că este nevoie de dezvoltarea unui astfel de plan la nivelul țării. Blocurile ar putea beneficia de această tehnologie modernă în următorii ani. Este important de precizat faptul că se contribuie astfel la reducerea consumului de gaze, dar și a emisiilor de carbon.
Tehnologia ar putea fi înlocuită cu pompele de căldură, potrivit ultimei variante a Planului Național Integrat Energie Schimbări Climatice (PNIESC).
Această decizie ar putea fi valabilă ani întregi pentru românii care locuiesc la bloc.
Citește și: Amendă nouă pentru românii de la bloc. 3.000 de localnici au fost sancționați deja
Pompele de căldură vor susține utilizarea energiei din surse regenerabile și a căldurii reziduale, oferind astfel soluții pentru încălzirea apei, dar și pentru climatizarea locuințelor.
Un astfel de proiect necesită unele investiții semnificative, iar acestea vor fi susținute începând cu anul 2026, prin Fondul pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice.
Nu putem să nu precizăm faptul că acest fond european, care are o valoare de 86,7 miliarde de euro, va sprijini decarbonizarea încălzirii și răcirii clădirilor. Cu atât mai mult, va avea o contribuție semnificativă la finanțarea instalării de pompe de căldură în gospodăriile vulnerabile și în microîntreprinderi din întreaga Uniune Europeană.