Toți românii ar trebui să știe asta! Cât timp ai voie să păstrezi ciorba în frigider, de fapt
Ciorba se numără printre mâncărurile nelipsite de pe masa românilor. Gospodinele gătesc preparatul destul de des, însă uneori chiar și păstrată în frigider, aceasta se strică. De aceea, mulți se întreabă câte zile mai poate fi ținută la rece după preparare, pentru a fi consumată.
Preparatul este atât de îndrăgit, încât este servit chiar și la diverse sărbători. Însă, dacă nu mănânci toată ciorba la o singură masă, aceasta va ajunge la frigider și cel mai probabil se va strica. În funcție de felul în care este gătită și de ingredientele folosite, poate sta mai mult sau mai puțin la rece, în așa fel încât să mai poată fi apoi consumată. Sigur că ciorba poate fi și congelată, dar este important să ții cont de câteva reguli, mai ales dacă nu vrei să dezvolți ulterior probleme de sănătate.
Ciorba de pui se păstrează 2 zile la frigider, iar cea de porc sau vită 3 zile
În principiu, ciorba de legume se poate păstra la frigider pentru cel mult 2 zile, iar ciorba sau supa de pui poate fi consumată după 48 de ore. Dacă vorbim despre ciorba de porc sau vită, aceasta nu se strică decât după 72 de ore.
De asemenea, cei care preferă supa de ciuperci o pot păstra la rece o zi, în vreme ce ciorbele acrite cu zeamă de varză, lămâie, borș sau zarzăre pot rezista în condiții de consum mai mult de 24 de ore decât supa. Trebuie să rețineți că temperatura din frigider recomandată de specialiști este între 2 și 4 grade Celsius.
Nu băga ciorba caldă în frigider!
Dacă vrei să fii sigur că ciorba ta se va păstra bine la frigider, atunci sunt câteva aspecte pe care trebuie să le respecți cu sfințenie. Specialiștii recomandă ca aceasta să fie deja rece, căci dacă o vei pune caldă în frigider, nu vei face altceva decât să îi grăbești alterarea.
În cazul în care este vară și se răcește mai greu, poți pune vasul în care ai preparat-o, într-un lighean cu apă rece. În plus, poți adăuga chiar și gheață pentru a grăbi procesul de răcire. Trebuie să te asiguri că în interiorul frigiderului, temperatura se menține constant. În caz contrar, preparatul se va altera rapid.
VEZI ȘI:CEA MAI BUNĂ REȚETĂ DE CIORBĂ A LUI CHEF CĂTĂLIN SCĂRLĂTESCU
Când poți congela ciorba și ce trebuie să respecți
Ciorba sau supa trebuie păstrate în recipient de sticlă sau email și nu în cele de plastic, despre care specialiștii spun că ar trebui să le eviți pentru a nu întâmpina probleme de sănătate.
Aceștia recomandă ca vasele cu mâncarea gătită să fie amplasate în cea mai răcită zonă a frigiderului. Dacă alegi să pui ciorba la rece în oala în care ai pregătit-o, atunci va trebui să te asiguri că este foarte bine acoperită cu capacul, pentru a nu intra aer.
În cazul în care te decizi să pui ciorba la congelat și ai preparat-o cu smântână sau puțin lapte, e mai bine să eviți acest lucru. Motivul este că ingredientele se separă de restul ciorbei și nu e tocmai un lucru bun. Poți adăuga cele două ingrediente după ce decongelezi ciorba și o încălzești pentru a o consuma.
Ciorbele sau supele acre pot fi congelate, iar acest lucru ajută să se mențină în condiții bune pentru mai mult timp și le poate potența chiar și aroma. Nici pastele nu ar trebui să fie adăugate în supă sau ciorbă, iar apoi să fie puse la congelator pentru că acestea își vor schimba drastic consistența atunci când le vei decongela.
Specialiștii recomandă să congelați porții mai mici de ciorbă
Trebuie să mai ai în vedere faptul că ingredientele se adaugă la final, mai exact, în ultimele minute în care fierbe ciorba. Mărarul, borșul, pătrunjelul sau sucul de lămâie nu își schimbă gustul dacă sunt congelate și ulterior decongelate, însă dacă sunt adăugate după ce se decongelează ciorba, îi vor oferi o aromă mult mai plăcută. Specialiștii recomandă totuși să congelezi porții mai mici de supă sau ciorbă, adicât atât cât vrei să consumi la o masă.
This browser does not support the video element.