Tot mai multi bebelusi, afectati de boli pulmonare grave
Creste numarul pneumoniilor
Cele mai frecvente infectii ale oamenilor sunt cele respiratorii. Din pacate, copiii sunt afectati mult mai frecvent decat adultii, micutii confruntandu-se anual cu cate sase – sapte episoade de viroze, fata de cei maturi, care sufera asemenea infectii doar o data, cel mult de doua ori pe an. „In prezent, in spitalele de pediatrie, aproximativ 40% din patologie este reprezentata de bolile respiratorii. Ceea ce se remarca in aceasta iarna este cresterea incidentei afectiunilor respiratorii localizate pulmonar, cum ar fi bronsiolitele, pneumoniile acute etc., asociate cu febra mare care au evolutie severa si care afecteaza cu predilectie sugarii si copiii mici”, avertizeaza prof. dr. Doina – Anca Plesca, medic primar pediatrie in cadrul Spitalului „Grigore Alexandrescu” din Capitala.
Mallurile si supermarketurile, periculoase pentru cei mici Primejdia ii paste la orice pas pe prichindei. Bolile respiratorii se raspandesc prin particulele de saliva pe care le imprastie o persoana contaminata cu un anumit virus prin tuse, vorbit si chiar… cascat. Insa, paza buna trece primejdia rea. „Cel mai prudent este sa se evite contactul copilului cu un bolnav. Cu cat varsta este mai mica, cu atat organismul micutului are o aparare/ imunitate imatura care il predispune la imbolnaviri frecvente. Ar fi prudent ca parintii sa evite sa mearga cu el in locuri aglomerate, cum ar fi supermarket, mall etc., unde exista mari sanse de imbolnavire”, adauga dr. Doina Plesca.
Vaccinul, fructele si legumele ii fac mai rezistenti Regimul alimentar are un rol extrem de important in cresterea imunitatii organismului la cele mai fragede varste. Dieta prichindelului trebuie sa fie cat mai diversificata, sa includa multe fructe si legume. „Copiii cu boli cronice, distrofici, cu handicapuri imunologice constituie o categorie de risc la care vaccinarea antigripala, ca si imunizarea antipneumococica reprezinta o metoda de preventie extrem de eficienta”, mai spune dr. Plesca.