Dacă ați pășit vreodată într-o carmangerie, probabil că ați văzut multe tipuri diferite de mezeluri atârnând și zăcând în toată splendoarea lor. Probabil că ați văzut picioare de porc, obraji, mușchi, plus mezeluri în format tub mai mic, în mațe naturale. În general, există două categorii de mezeluri: mușchiul întreg și salamul.
Fie că numiți carnea maturată charcuterie sau termenul preferat de salam, termenul de salam are origini italiene, dar multe țări și regiuni au dezvoltat versiunea lor de salam, pe care o vom detalia mai jos.
În mod tradițional, salamul este făcut din carne de porc, dar poate fi făcut cu carne de vită, miel, rață, bizon, capră, mistreț, elan și multe altele. Salamul are, în general, un aspect marmorat și a fost dezvoltat ca o modalitate de conservare a cărnii fără refrigerare. Salamul este mai vechi decât Roma antică, iar de-a lungul secolelor, multe variații și procese de producție au creat diferite tipuri și arome.
Chestia albă de pe exteriorul salamului este un mucegai pe bază de penicilină care este același mucegai pe care îl găsiți pe exteriorul unor brânzeturi precum brie. Este 100% comestibilă. Cu toate acestea, vă recomandăm să îndepărtați carcasa pe care se află mucegaiul înainte de a consuma salam uscat.
Funcția mucegaiului alb este de a proteja salamul împotriva oricăror bacterii dăunătoare care pătrund în salam în timpul proceselor de fermentare și uscare. Aceasta creează o aromă și o savoare unice, sau „terroir”, asociate cu salamul special. Ocazional, vom vedea mucegai verde apărând pe salamul nostru și nu este nimic în neregulă cu acesta. Mucegaiul verde este același mucegai pe care îl vedeți în brânza albastră. Din nou, este 100% comestibilă, dar vă recomandăm să îndepărtați carcasa pe care se află.
Cât rezistă un salam uscat este variabil și depinde de producător și de metodele acestuia. În general, salamul rezistă mult timp, cam de la luni până la ani.
În general, recomandăm întotdeauna să păstrați la frigider salamul pe care îl cumpărați sau să urmați instrucțiunile de pe ambalaj. Noi considerăm că salamul rămâne proaspăt timp de aproximativ nouă luni și vă recomandăm să îl păstrați învelit în ambalajul de hârtie și depozitat în sertarul cu produse proaspete din frigider.
Aceasta este o întrebare obișnuită și una pe care am discutat-o îndelung și în persoană. Răspunsul general este nu, salamul nu este rău pentru dumneavoastră, dar nu putem vorbi pentru restricțiile alimentare ale tuturor. Unele salamuri vor avea un conținut mai mare de sodiu decât altele. Dacă aveți îngrijorări, vă recomandăm să vorbiți cu medicul dumneavoastră, care vă cunoaște istoricul de sănătate.
Majoritatea învelișurilor de salam uscat sunt comestibile și pot fi fie naturale, fie artificiale. Învelișurile naturale sunt, de obicei, intestine de animale sau piele care sunt curățate temeinic înainte de a fi umplute. Învelișurile artificiale sunt, în general, fabricate din colagen, celuloză sau plastic și este posibil să nu fie comestibile. Vă recomandăm să citiți eticheta produsului pentru a fi siguri.
Cel mai simplu mod de a îndepărta învelișul este să tăiați o bucată mică la fiecare capăt al salamului și apoi să faceți o tăietură superficială în centru începând de la capătul tăiat.
Asigurați-vă că tăietura din centru nu este prea adâncă și că merge în sensul lung și nu în jurul salamului. De acolo, puteți desprinde marginile pentru a expune oricât de mult din carnea de salam uscat doriți să tăiați pentru a o mânca.
Există sute de variante diferite de mezeluri, in special salam, din întreaga lume. Mai jos sunt prezentate câteva dintre cele mai populare salamuri tradiționale, dar nu cuprinde în niciun caz toate varietățile. Oamenii experimentează mereu cu arome, inclusiv noi înșine, și vă încurajăm să căutați salamuri dincolo de cele enumerate mai jos.